Mubarak oslobođen dijela optužbi

Hosni Mubarak oslobođen je optužbi da je kriv za ubistvo demonstranata 2011. godine. Sud razmatra njegovu molbu za puštanje iz pritvora, javlja dopisnik "Al Arabije" iz Kaira
0 komentar(a)
Mubarak, Foto: Rojter
Mubarak, Foto: Rojter
Ažurirano: 15.04.2013. 12:37h

Bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak (84) oslobođen je optužbi da je kriv za ubistvo demonstranata u vrijeme protesta koji su rezultirali njegovim svrgavanjem, javlja dopisnik Al Arabije iz Kaira.

Mubarak je danas u Kairu, a sud razmatra njegovu molbu za puštanje iz pritvora. Sudija je najavio da je moguće povlačenje svih optužbi protiv njega.

Kako javlja agencija MENA, Mubarakov advokat podnio je žalbu Apelacionom sudu, sa tvrdnjom da je bivši predsjednik u pritvoru duže nego što je zakonom dozvoljeno.

Mubarak se ipak, suočava sa ponovnim suđenjem, ovaj put po optužbi da je bio saučesnik u ubistvu demonstranata u vrijeme nereda koji su doveli do njegovog svrgavanja.

Vrhovni tužilac Egipta je takođe, naredio da se pokrene ponovna istraga protiv Mubaraka zbog korupcije, što, kako prenose lokalni mediji, znači da će Mubarak ostati u pritvoru do 23. aprila.

Bivši predsjednik Egipta se nalazi, sudeći po zvaničnim saopštenjima, u vojnoj bolnici u Kairu, gdje ga liječe od srčanih problema.

U januaru ove godine Kasacioni sud, najviši pravosudni organ u Egiptu, prihvatio je žalbu Mubarakove odbrane na presudu kojom je osuđen na doživotni zatvor i, zbog proceduralnih propusta, naredi novo suđenje.

Prvo suđenje Hosniju Mubaraku, u avgustu 2011. godine, izazvalo je veliku pažnju kako u regionu, tako i širom svijeta, jer se prvi put neki arapski lider, poslije svrgavanja našao pred sudom.

Bonus video: