SAD i Japan ponudili Sjevernoj Koreji nove pregovore

Keri i Fumuo su se složili u vezi sa potrebom da se radi na denuklearizaciji Sjeverne Koreje
1 komentar(a)
Džon Keri, Fumio Kišida, Foto: Beta/AP
Džon Keri, Fumio Kišida, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.04.2013. 14:51h

SAD i Japan su danas ponudili Sjevernoj Koreji nove pregovore kako bi se razriješila sve opasnija kriza u vezi sa nuklearnim programom Pjongjanga koji uključuje atomske bombe i balističke projektile.

Međutim, Tokio i Vašington zahtijevaju od ove izolovane komunističke zemlje da prvo smanji sadašnje tenzije i vrati se poštovanju ranijih sporazuma. Sjeverna Koreja ima jasan kurs akcije koju može preduzeti u tom cilju, i u SAD će naći "spremne partnere" ako takav kurs bude slijedila, rekao je novinarima u Tokiju američki državni sekretar Džon Keri.

Japanski ministar spoljnih poslova Fumio Kišida, koji se sa Kerijem pojavio na konferenciji za novinare, bio je eksplicitniji, rekavši da Sjeverna Koreja mora da iskaže privrženost obavezama koje je ranije preduzela, uključujuchi one povodom svog nuklearnog programa i oslobađanja otetih stranaca.

Keri i Fumio su se složili u vezi sa potrebom da se radi na denuklearizaciji Sjeverne Koreje, i otvorili su vrata za direktne pregovore ukoliko se ispune određeni uslovi. Kako ocenjuje Asošiejted pres (AP), komentari ssefova diplomatija SAD i Japana ukazuju na teškoće u mirnom rješavanju krize koja je nastala zbog nuklearnih prijetnji Sjeverne Koreje.

Za mirno rješavanje ovog problema juče su se u Pekingu založili Keri i lideri Kine. Prema Kerijevim riječima, zadobijanje kineske podrške nije mala stvar ako se uzmu obzir istorijski jake vojne i ekonomske veze Pekinga sa Pjongjangom.

Keri je danas izjavio da će svoja dva saveznika u dalekoazijskom regionu, Japan i Južnu Koreju, braniti po svaku cijenu. Te dvije zemlje najviše strahuju od nepredviđenih poteza Sjeverne Koreje, koja je i Vašingtonu i Tokiju i Seulu zaprijetila nuklearnim ratom.

Bonus video: