Venecuela bira Čavesovog nasljednika

Na prvim predsjedničkim izborima poslije smrti Uga Čavesa, građani Venecuele biraju između njegovog saradnika Nikolasa Madura i lidera opozicije Enrikea Kaprilesa
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2013. 08:19h

Građani Venecuele izlaze na prve predsjedničke izbore poslije vladavine Uga Čavesa, na kojima biraju između njegovog saradnika Nikolasa Madura i lidera opozicije Enrikea Kaprilesa, riješenog da okonča "socijalističku revoluciju" u toj siromašnoj zemlji bogatoj naftom.

Predsjednički izbori su raspisani poslije smrti Uga Čavesa 5. marta koji je umro od raka poslije 14 godina vladavine. Predizborna kampanja je bila kratka, ali veoma intenzivna.

Čavesova "desna ruka", Nikolas Maduro koji je bio i vršilac dužnosti predsjednika, favorit je na izborima i vodi u anketama u odnosu na guvernera države Miranda, Enrikea Kaprilesa koji je prošlog oktobra na izborima doživio poraz, ali ne i poniženje pošto je osvojio 44 odsto, a Čaves 55 odsto glasova.

Čovjek iz redova sindikata, Maduro (50), nekadašnji vozač autobusa, brzo je napredovao za vrijeme Čavesa, pa je 2006. došao na mjesto šefa diplomatije, a 2012. godine na mjesto potpredsjednika.

Maduro obećava "poštovanje testamenta" svog mentora i nastavak borbe protiv "buržoazije" i "fašista".

"Madurova strategija je da otjelotvori svu Čavesovu simboliku i da bude osoba koja će omogućiti Venecuelancima da ispune njegovu posljednju želju", kaže za AFP politikolog Luis Leon.

Maduro takođe optužuje opoziciju za zjaveru sa SAD čije je diplomate nedavno protjerao iz zemlje.

Njegov suparnik, Kapriles, 40-godišnji advokat koji je bio najmlađi poslanik, već ima solidno političko iskustvo. Svoje napade je usredsredio na nepostojanje harizme svog protivnika, uz stalno ponavljanje da "Nikolas nije Čaves" i da se Maduro "krije iza Čavesove slike".

Tvrdeći da ne predstavlja "opoziciju već rješenje", Kapriles ukazuje na svakodnevne probleme Venecuelanaca: nebezbjednost koja je najveća u Južnoj Americi sa 16.000 ubistava u 2012. godini, najveća inflacija u regionu od 20,1 odsto, restrikcije struje ili nemogućnost da se dođe do strane valute jer je već 10 godina na snazi striktna kontrola na deviznom tržištu.

Uoči nedjeljnih izbora na kojima pravo glasa ima oko 19 miliona Venecuelanaca, izborni savjet predložio je predsjedničkim kandidatima da se sporazumom obavežu da će priznati ishod glasanja.

Galerija

Bonus video: