Dva nekadašnja lidera kambodžanskih Crvenih kmera osuđena za genocid

Crveni kmeri su težili izgradnji agrarnog utopijskog društva, zbog čega su protjerivali stanovništvo iz gradova i stvarali ogromne ruralne komune. Njihove radikalne politike dovele su do gladi i prekomjernog rada, uz masovna pogubljenja
140 pregleda 3 komentar(a)
Crveni kmeri, suđenje, Foto: Beta/AP
Crveni kmeri, suđenje, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.11.2018. 07:51h

Dva nekadašnja lidera Crvenih kmera, komunista koji su vladali Kambdžom 70-ih godina, osuđeni su danas pred međunarodnim sudom za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine na doživotnu kaznu zatvora.

Nuon Čea (92) i Kiu Sampan (87), jedini živi lideri Crvenih kmera, osuđeni su zbog ubistava oko 1,7 miliona ljudi, počinjenih u vrijeme brutalne vladavine Crvenih kmera, od 1975. do 1979. godine, prenosi Asošiejted pres.

U presudi se navodi da su Crveni kmeri počinili genocid nad vijetnamskom manjinom i muslimanskim narodom Čam.

Čea i Sampan su već na izdržavanju doživotnih zatvorskih kazni pošto su u prethodnom procesu osuđeni za zločine protiv čovječnosti - prisilno premještanje stanovništva i nestanak velikog broja ljudi.

Nijh dvojica, međutim, tvrde da su žrtve političkog progona.

U Kambodži ne postoji smrtna kazna.

Crveni kmeri su težili izgradnji agrarnog utopijskog društva, zbog čega su protjerivali stanovništvo iz gradova i stvarali ogromne ruralne komune. Njihove radikalne politike dovele su do gladi i prekomjernog rada, uz masovna pogubljenja, navodi AP.

Galerija

Bonus video: