METEOROLOŠKI STRUČNJAK TVRDI DA JE TO NEMOGUĆE

Šta je izvor "sumnjivih" klimatskih promjena: Krade li Izrael Iranu oblake i snijeg?

Brigadni general Golam Reza Džalali, šef Civilne odbrambene organizacije optužio je Izrael za sumnjive klimatske promjene u njegovoj zemlji.
1 komentar(a)
Iran, Foto: Shutterstock
Iran, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.07.2018. 12:10h

S obzirom da Iran pati od velikih suša, zvaničnici te države se trude da objasne ovakve vremenske uslove.

General iranske vojske vjeruje da iza svega stoji krađa oblaka i snijega, ali meteorolzi sumnjaju u to.

Brigadni general Golam Reza Džalali, šef Civilne odbrambene organizacije Irana optužio je Izrael za sumnjive klimatske promjene u njegovoj zemlji.

General navodi da su istraživanja pokazala da Izrael sa nekim saveznicima stoji iza svega.

"Sumnja se da strano uplitanje igra ulogu u klimatskim promjenama", kazao je Džalali na pres konferenciji u ponedjeljak, javlja Isna, a prenosi RT.

Dodao je da istraživački centri Irana to potvrđuju.

Bacajući krivicu na Izrael, on je rekao da "udruženi timovi iz Izraela i jedne njima susjedne države prave da oblaci koji dolaze iznad Irana ne ispuštaju padavine".

"Štaviše suočeni smo sa krađom oblaka i snijega", poručio je Džalali, navodeći da na svim planinskim predjelima visokim preko 2.200 metara između Avganistana i Mediterana ima snijega osim u Iranu.

Iranska meteorološka služba s druge strane sumnja u ovakve tvrdnje, saopštivši da Iran nije jedini koji pati od suša te da je to globalni trend.

"Džalali vjerovatno ima dokumenta kojih ja nisam svjestan, ali na osnovu znanja iz meteorologije nije moguće da zemlja krade snijeg ili oblake", rekao je Ahad Vazife, šef meteorloške službe Irana.