EU: Nema razloga za evakuaciju diplomata iz Sjeverne Koreje

EU je pozvala Pjongjang da se uzdrži od daljih provokativnih izjava ili akcija
11 komentar(a)
Ažurirano: 10.04.2013. 16:00h

Evropska unija obavijestila je danas zvaničnike Pjongjanga da, uprkos rastućim tenzijama na Korejskom poluostrvu, nema razloga za evakuaciju diplomata država članica Unije iz Sjeverne Koreje.

"Uprkos trenutnim tenzijama, koje (Sjeverna Koreja) namjerno pokušava da poveća sa agresivnom retorikom, sudimo da situacija na terenu ne opravdava evakuaciju ili premještaj diplomatskih misija država članica EU, bilo u Sjevernoj ili Južnoj Koreji", navela je predstavnica za štampu Unije.

Ona je pozvala Pjongjang da se uzdrži od daljih provokativnih izjava ili akcija.

Poruku je sjevernokorejskom ministarstvu spoljnih poslova dostavio predstavnik Švedske kao odgovor na prošlonedjeljno upozorenje Sjeverne Koreje da ne može da garantuje bezbjednost diplomata poslije 10. aprila, potvrdio je portparol EU.

Stepen do ratnog stanja

Sjeverna Koreja je završila pripreme za lansiranje raketa do kojeg bi moglo da dođe u svakom trenutku, dok su Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države podigle nivo pripravnosti u slučaju napada Pjongjanga, javile su agencije.

Iz vojnih izvora se saznaje da su združena američka i južnokorejska komanda proglasile 2. stepen pripravnosti, samo stepen od ratnog stanja, iako je Sjeverna Koreja danas u znaku priprema za obilježavanje godišnjice rođenja Kim Il-Sunga 15. aprila.

U Seulu je neimenovani zvaničnik ministarstva odbrane rekao da se Sjeverna Koreja priprema za raketnu probu i da je Pjongjang u stanju da lansira više raketa.

Pjongjang bi svakog trenutka mogao da lansira rakete tipa "skad" i "rodong" srednjeg dometa, kao i one koje je nedavno premjestio na istočnu obalu.

Južnokorejski zvaničnici su i ranije upozoravali da je Pjongjang spreman da ispali rakete bez upozorenja.

Iz vojnih izvora se saznaje da bi to moglo da se dogodi 15. aprila, na dan kada je rođen Kim Il-Sung, osnivač sjevernokorejskog komunističkog rezzima koji je umro 1994. godine.

Japan spreman za eventualni napad Sjeverne Koreje

Japan je u stanju pripravnosti ukoliko bude potrebno da se presretnu projektili iz Sjeverne Koreje, saopštio je ministar obrane Japana Icunori Onodera.

"Pripravni smo, rasporedili smo naša raketne postrojenja i ostaćemo spremni i budni", rekao je Onodera.

Icunori Onodera

Japanske samoodbrambene snage su zbog mogućnosti lansiranja raketa iz Sjeverne Koreje postavile protivraketni sistem Patriot oko glavnog grada, a jedan sistem trebao bi da bude postavljen i na ostrvu Okinava, prenosi AFP.

Osim sistema Patriot, japanska mornarica je u Japanskom moru postavila dva razarača sa naprednim protivvazdušnim sistemima Aegis.

Japanski ministar Šinzo Abe je ponovio da njegova vlada preduzima "sve mjere kako bi zaštitila živote Japanaca".

Vlasti Sjeverne Koreje su prošle sedmice postavile dva projektila Musudan srednjeg dometa na pokretne lansere i premjestile ih na istočnu obalu.

Musudan ima teoretski domet od oko 3.000 kilometara i može da pogodi ciljeve u Južnoj Koreji i Japanu.

Sa vrlo malom bojevom glavom raketa može da preleti i do 4.000 kilometara i teoretski pogodi ostrvo Guam, na kojem je stacionirano oko 6.000 američkih vojnika, a koji je udaljen oko 3.500 kilometara od obale Sjeverne Koreje.

Lavrov upozorava na posljedice vojnih vježbi

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov upozorio je danas na posljedice "vojnih vježbi" vezano za sjevernokorejsku krizu i istakao da Moskva i Vašington imaju iste stavove po tom pitanju.

"Po pitanju Sjeverne Koreje, nemamo razmimoilaženja sa SAD", rekao je Lavrov novinarima u Londonu gdje je razgovarao sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, na marginama ministarskog sastanka grupe osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta, G8.

Lavrov je poručio da "niko ne treba da zastrašuje ostale vojnim vježbama" i ocijenio da "postoje velike šanse da će se sve smiriti".

Zatvoren prelaz za turiste između Kine i S. Koreje

Najveći granični prelaz između Kine i Sjeverne Koreje je zatvoren za turističke grupe, saopštio je danas kineski zvaničnik dok raste napetost na Korejskom poluostrvu, ali su i dalje dozvoljena poslovna putovanja.

"Turističkim agencijama nije dozvoljeno da vode turiste tamo, pošto vlada Sjeverne Koreje sada traži od stranaca da napuste zemlju", rekao je zvaničnik agenciji AFP u graničnoj kancelariji u kineskom pograničom gradu Dandongu.

Po njegovim riječima poslovni ljudi mogu da ulaze i napuštaju Sjevernu Koreju slobodno. On, međutim, nije precizirao koja zemlja je zabranila ulazak turista u Sjevernu Koreju.

Kina je jedini veliki saveznik Sjeverne Koreje i najveći je njen trgovinski partner i često šalje pomoć u gorivu i hrani. Najveći dio robe ide preko Dandonga kao i turističke grupe iz Kine koje su izvor čvrste valute Pjongjanga.

Jedna žena u turističkoj agenciji, po imenu Vu, izjavila je agenciji da su im gradske vlasti rekle da zbog napetosti na Korejskom poluostrvu turističke firme iz grada više neće moći da vode grupe u Sjevernu Koreju.

"To je potpuno sjevernokorejska odluka jer nam je rečeno da Sjeverna Koreja više ne dopušta turističkim grupama da ulaze u zemlju", rekla je ona.

Fotograf agencije je danas vidio više vozila, uključujući automobile, autobuse i kamione, kako prelaze u oba pravca preko mosta na rijeci Jalu, koja čini granicu između dvije zemlje.

Granicu je prešao i voz, a na rijeci su viđeni sjevernokorejski patrolni čamci i helikopter koji je nadletao to područje.

Kineska ukupna razmjena sa Sjevernom Korejom iznosila je 1,3 milijarde dolara u prvom kvartalu ove godine, što je manje za 7,2 procenta u odnosu na prošlu, saopštila je kineska carina danas. Kineski izvoz je bio niži za 13,8 procenata i iznosio je 720 miliona, dok je uvoz porastao za 2,5 posto na 590 miliona dolara.

Turistički promet preko prelaza u Dandongu odnosi se najvećim dijelom na kineske grupe dok drugi stranci u Sjevernu Koreju lete avionima iz Pekinga.

Galerija

Bonus video: