Avganistan: Ubijeno šestoro Amerikanaca, među žrtvama i diplomata

Ubijena Ana Smedinhof (25) iz američke ambasade u Kabulu, koja je bila podrška i pomoć Džunu Keriju tokom posjete Avganistanu
0 komentar(a)
Avganistan ekspozija, Foto: Washingtonpost.com
Avganistan ekspozija, Foto: Washingtonpost.com
Ažurirano: 07.04.2013. 16:27h

Najmanje šestoro Amerikanaca, među kojima i jedna mlada žena, ubijeni su, a nekoliko ih je povrijeđeno u odvojenim napadima u Avganistanu, što je najveći broj žrtava među američkim državljanima u toj zemlji u posljednjih osam mjeseci.

U eksploziji automobila bombe na jugu Avganistana, u provinciji Zabul, ubijeno je troje vojnika i dva civila, dok je još četvoro povrijeđeno, saopštile su Međunarodne snage za podršku bezbjednosti (ISAF).

Američki državni sekretar Džon Keri potvrdio je da među poginulima u provinciji Zabul i mlada žena diplomata, koja je bila u njegovoj pratnji tokom nedavne posjete Kabulu.

"Vašington post" je objavio da je ubijena Ana Smedinhof (25) iz američke ambasade u Kabulu, koja je bila podrška i pomoć Keriju tokom posjete Avganistanu.

"Bila je izuzetno pametna osoba. Bila je nesebična, idealista. Jutros je krenula da ponese udžbenike djeci, da im donese znanje", rerkao je Keri.

Napad se dogodio nekoliko sati po dolasku američkog generala Martina Dempsija koji je u Avganistan doputovao radi procjene koliko je vremena potrebno za obuku avganistanskih vojnika prije nego što se američke trupe povuku iz te zemlje.

"Vašington post" je podsjetio da je to prva srmt američkog diplomate, od ubistva ambasadora u Libiji Džej Kristofera Stivensa. Stivens je ubijen 11. septembra 2012.

Bonus video: