Nigerijke izbjeljuju kožu, u nadi da će im to donijeti bolji život

Nigerija ima najveći procenat žena u svijetu koje koriste preparate za izbjeljivanje kože kako bi postigle "ideal ljepote"
121 pregleda 9 komentar(a)
Nigerija, Foto: Edwardsmagazine.com
Nigerija, Foto: Edwardsmagazine.com
Ažurirano: 07.04.2013. 07:35h

Nakon što je pažljivo oprala lice, noge i ruke, Taivo Salomon snažno utrljava kremu preko cijelog tijela. Ona to radi veoma pažljivo i trudi se da pokrije svaki djelić tijela. Salomon ima 32 godine i koristi preparate za izbjeljivanje kože, jer vjeruje da će svjetlija koža biti njena karta za bolji život.

Ona svoju ušteđevinu troši na nabavku preparata na crnom tržištu, u nadi da će joj oni pomoći da izbijeli svoju put. Salomon preparate koristi svakodnevno već 15 godina. Njena koža je danas svjetlija za nekoliko nijansi i ona tvrdi da se sa novom kožom osjeća ljepšom i sigurnijom u sebe.

"Izbjeljivanje samo čini da se osjećam posebno, kao da sam u centru pažnje", kazala je ona reporteru Al Džazire.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), 77 odsto žena u Nigeriji koristi neki od preparata za bijeljenje kože, što je najveći procenat upotrebe tih sredstava u svijetu

Salomon nije usamljen slučaj. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), 77 odsto žena u Nigeriji koristi neki od preparata za bijeljenje kože, što je najveći procenat upotrebe tih sredstava u svijetu. Te preparate, poređenej radi, u Togu koristi 59 odsto žena, te 27 odsto njih u Senegalu. Razlozi za to su različiti, ali većina kaže da preparate koriste jer žele "bijelu kožu".

I nisu samo žene opsjednute izbjeljivanjem svoje kože - to rade i muškarci.

Tržište preparata za izbjeljivanje kože nije efikasno regulisano u Nigeriji, pa se proizvodi - prah u plastičnim kesicama i kreme u kartonskim kutijama, mogu naći i kod uličnih prodavaca.

U Lagosu, nigerijskom komercijalnom centru, posao sa preparatima za bijeljenje kože cvjeta. I domaći i uvozni proizvodi u kozmetičkoj radnji Rašide Lavala prolaze jednako dobro.

"Oko 90 odsto mojih klijenata traži proizvode za izbjeljivanje kože", kazala je ona Al Džaziri. Ona kaže da je većina njenih klijenata nestrpljiva i da žele da što prije dobiju bijelu kožu.

"Postupak izbjeljivanja mora biti postupan. To nije nešto što se radi za jedan dan", kazala je ona.

Nigerijski muzičar Femi Kuti kaže da su proizvođači preparata za izbjeljivanje promijenili i terminologiju, pa umjesto pojma "izbjeljivanje" sada koriste "toniranje", jer zvuči blaže. On je mišljenja da ljudi pribjegavaju bijeljenju kože jer vjeruju da sve što je strano mora biti dobro.

"Ne možete se zvati Ivan-Filip ako ste iz Afrike, ne bi trebalo da se stidite jer se zovete Čukvu Emeka Afongkudong. Umjesto da se ponosimo našom kulturom i onim ko smo, mi to potcjenjujemo", kazao je on sa žaljenjem.

Opasne posljedice

Izbjeljivanje kože nije bezopasno i može da uzrokuje tumore jetre, bubrega, leukemiju, te ozbiljne probleme sa kožom.

Neki preparati sadrže toksine poput žive, metala koji blokira proizvodnju melanina, koji koži daje boju.

Izbjeljivanje kože nije bezopasno i može da uzrokuje tumore jetre, bubrega, leukemiju, te ozbiljne probleme sa kožom

"Neki proizvodi uzroukuju prestanak rada bubrega, zbog toga što sadrže živu, osim toga mogu da uzrokuju p ojavu ekcema, te mnoštvo dugih infekcija kože".

Kontinuirana upotreba preparata, dodaje dr Vilijams, može da izazove i rak.

Ipak, oni koji koriste preparate, se ne obaziru na upozorenja. Umjesto toga, i dalje misle kako nije lijepo biti crn i žive u želji da dobiju što je moguće bjelju kožu...

Bonus video: