NASILJE PRED IZBORE

U napadu na jednom političkom skupu u Iraku 25 mrtvih

Uoči lokalnih izbora u Iraku, zakazanih za 20. april, raste nasilje. Na predizbornom skupu u Bakubi, bombaš-samoubica usmrtio najmanje 25 a ranio preko 60 ljudi
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2013. 16:40h

Najmanje 25 ljudi je poginulo a desetine su ranjene u samoubilačkom napadu tokom jednog političkog skupa vezanog za izbornu kampanju u iračkom gradu Bakubi, naveli su zvaničnici.

Provincijski zvaničnik Sadik al Huseini rekao je da je bombaš samoubica aktivirao eksploziv dok je jedan od sunitskih kandidata za gradsko vijeće organizovao ručak za svoje pristalice u velikom šatoru razapetom nedaleko od svoje kuće u Bakubi, sunitsko-šiitskom gradu, 60 kilometara sjeveroistočno od Bagdada.

Još niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali jedan policajac je naveo da je atak izveden u stilu ekstremista Al Kaide koji često koriste bombaše samoubice, automobile-bombe i koordinirane napade da bi uzdrmali stabilnost u Iraku, u nadi da će potkopati povjerenje u vladu koju predvode šiiti.

Tvrdokorni sunitski ekstremisti vide šiite, i one koji sarađuju s njima, kao jeretike.

Talas bombaških napada u martu uticao je da irački zvaničnici zaključe da irački ogranak Al Kaide, poznat kao Islamistička država Irak, jača u toj zemlji. Prema njihovim navodima, porast bezakonja na sirijsko-iračkoj granici i prekogranična saradnja sa sirijskom ekstremističkom grupom Nusra Front omogućili su bolju naoružanost iračkih ekstremista, logistiku i pomoć stranih boraca.

Agencija AP navodi da se može očekivati skok nasilja u Iraku pred provincijske izbore 20. aprila.

Galerija

Preporučujemo za Vas