Vikiliks učestvuje na izborima u Australiji

Barns je rekao da će Vikiliks, pored Asanža, predstaviti još nekoliko "vrlo kvalitetnih kandidata"
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2013. 10:41h

Grupa Vikiliks, koja se bavi objavljivanjem povjerljivih informacija i dokumenata, objelodanila je danas plan da se kandiduje na izborima u najmanje tri australijske države i poručila da bi bilo sramota kada bi njen osnivač Džulijan Asanž pobijedio, a ne bi mogao da obavlja funkciju za koju je izabran.

Asanž, osnivač kontroverznog sajta Vikiliks, rodom iz Asutralije, prošle godine je najavio da će se kandidovati za Senat i sada sprovodi taj plan, iako se od juna krije u ekvadorskoj ambasadi u Londonu.

Advokat Greg Barns, koji je novi direktor Asanžove predizborne kampanje, izjavio je da stranka Vikiliks ima kandidate u najmanje tri države na izborima 14. septembra, prenosi AFP.

Barns je rekao da će Vikiliks, pored Asanža, koji će se, kako se očekuje, kandidovati za Senat u državi Viktorija, predstaviti još nekoliko "vrlo kvalitetnih kandidata".

Stranka Vikiliks ima već više od 500 registrovanih članova.

Asanž je tražio i dobio azil Ekvadora da bi izbjegao izručenje Švedskoj, gdje ga traže zbog ispitivanja, pošto su ga dvije Šveđanke optužile za silovanje.

Međutim, Velika Britanija je odbila da mu omogući da bezbjedno ode iz zemlje, pa se on nalazi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu i ne može da se vrati u Australiju.

Bonus video: