Kim Džong Un: Povećajte proizvodnju municije, rat se brzo približava

"Kada rat počne, moraćemo brzim i iznenadnim udarom da uništino njihove ključne vojne lokacije i vladine institucije", rekao je lider Sjeverne Koreje
36 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2013. 19:49h

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un naredio je čelnicima vojne industrije da povećaju proizvodnju artiljerijske municije, jer se rat brzo približava.

U izvještaju sjevernokorejske televizije prikazan je Kim Džong Un prilikom obilaska jedne vojne fabrike 17. marta.

U razgovoru sa radnicima on je rekao da se "neprijatelji Sjeverne Koreje brzo pripremaju za rat" i da je zbog toga neophodno da povećaju proizvodnju.

"Kada rat počne, moraćemo brzim i iznenadnim udarom da uništino njihove ključne vojne lokacije i vladine institucije", rekao je Kim.

Zbog toga, dodao je, morate apsolutno garantovati da ćemo imati kvalitetno artiljerijsko oruđe u municiju, kako bi preventivni napad na neprijatelje bio uspješan.

Da se Sjeverna Koreja zaista priprema za rat, potvrdio je iministar spoljnih poslova te države, koji je za kineski agenciju Ksinhua rekao da se sada više ne postavlja pitanje da li će, nego kada će početi rat na Korejskom poluostrvu, jer njegova država mora da se zaštiti od prijetnji Sjedinjenih Američkih Država.

Pjongjang je prije dva dana pozvao sve države da razmisle o evakuaciji svog diplomatskog osoblja, jer neće moći da im garantuje bezbjednost kada počne rat, ali za sada niko nije nagovijestio da da će to uraditi.

Kastro pisao Kimu: Budi odgovoran, svijetu prijeti nuklearni rat

Bivši predsjednik Kube Fidel Kastro, napisao je kolumnu za državne medije, koristeći je za direktno obraćanje 30-godišnjem Kim Džong Unu.

Istakao je da trenutna kriza na Korejskom poluostrvu predstavlja najveći rizik za 'nuklearni holokaust' još od kubanske krize 1962. godine, koja je dovela SAD i tadašnji SSSR na rub nuklearnog sukoba.

Fidel Kastro

"Demokratska Narodna Republika Koreja uvijek je bila u prijateljskim odnosima s Kubom, a Kuba je uvijek bila i nastaviće da bude uz nju"

Iako je svojevremeno nekadašnjem prvom čovjeku SSSR-a Nikiti Hruščovu napisao pismo tražeći nuklearni napad na SAD, Kastro je posljednjih godina postao poznat po svojim stavovima protiv nuklearnog naoružanja.

"Demokratska Narodna Republika Koreja uvijek je bila u prijateljskim odnosima s Kubom, a Kuba je uvijek bila i nastaviće da bude uz nju", napisao je između ostalog Kastro.

"Sada, nakon što je pokazala sve svoje tehnološke i naučne prednosti, podsjećamo je na dužnost prema drugim državama i svojim prijateljima. Ne bi bilo pravedno zaboraviti da bi ovakav (nuklearni) rat pogodio više od 70 posto svjetske populacije", napisao je 86-godišnji "El Commandante", nazivajući trenutnu situaciju na Korejskom poluostrvu "nevjerovatnom i apsurdnom".

Upozorio je i da američki predsjednik Barak Obama snosi odgovornost za dalji razvoj situacije. Napisao je da će ga, u slučaju da stvarno dođe do nuklearnog sukoba, svijet pamtiti kao "najvećeg zločinca u istoriji Sjedinjenih Država".

SAD: Raketni napad Sjeverne Koreje ne bi bio iznenađenje

Raketni napad Sjeverne Koreje, koja je premjestila dvije rakete srednjeg dometa na istočnu obalu, ne bi bio iznenađenje za Sjedinjene Američke Države, saopštila je Bijela kuća.

Ukoliko bi nosila lakše punjenje, mogla bi da ima domet i od 4.000 kilometara, to jest da dosegne do ostrva Guam na Pacifiku

"Ne bismo bili iznenađeni ako bi oni na taj način reagovali". rekao je portparol Bijele kuće Džej Karni na redovnoj konferenciji za novinare i dodao da je Pjongjang u prošlosti već izvodio raketne napade.

On je još jednom apelovao na Sjevernu Koreju da prestane sa provokacijama. Sjeverna Koreja je na istočnu obalu postavila još jednu raketu srednjeg dometa. Pjongjang je potom saopštio da poslije 10. aprila, u slučaju konflikta, ne može da garantuje bezbjednost diplomatskim predstavništvima u Sjevernoj Koreji.

Vkeruje se da rakete "musudan", koje su predstavljene tokom vojne parade 2010. godine, imaju domet od 3.000 kilometara i da bi mogle da pogode ciljeve u Južnoj Koreji i Japanu.

Džej Keri

Ukoliko bi nosila lakše punjenje, mogla bi da ima domet i od 4.000 kilometara, to jest da dosegne do ostrva Guam na Pacifiku, gdje se nalaze američke vojne baze. Južnokorejska agencija Jonhap je javila da je jedan zvaničnik rekao da je Pjongjang spreman da ispali rakete bez upozorenja.

Iz vojnih izvora se saznaje da bi to moglo da se dogodi 15. aprila, na dan kada je rođen osnivač sjevernokorejskog komunističkog režima, Kim Il Sung, koji je umro 1994. godine.

Teško je reći koje su prave namjere S. Koreje

Uprkos upozorenjima sjevernokorejskih vlasti i povećanoj napetosti na poluostrvu, zaposleni u ambasadama u toj zemlji ostaju na svojim radnim mjestima, piše Rojters.

'Ne vjerujemo da će zaposleni bilo koje ambasade napustiti Sjevernu Koreju. Većina stranih vlada na tu poruku gleda kao na potez kojim zavničnici Sjeverne Koreje pokušavaju da dodatno zategnu odnose na Korejskom poluostrvu', rekao je neimenovani izvor vlade Južne Koreje. Za sada je poznato samo da ruska vlada razmišlja o mogućem povlačenju iz Sjeverne Koreje, a zabrinutost je izrazio i glavni sekretar UN-a Ban Ki-Mun.

Šefovi diplomatskih misija EU-a prisutni u Pjongjangu trebali bi danas da se okupe "kako bi raspravljali o zajedničkom stavu i zajedničkom djelovanju" povodom diplomatskog osoblja, objavilo je bugarsko ministarstvo spoljnjih poslova.

No, nijedna zemlja ne planira neposredno evakuaciju a neki su glavni gradovi ocijenili da se radi o novom sjevernokorejskom manevru s ciljem podizanja napetosti.

Uprkos svemu, i dalje je mnogo skeptika po pitanju Kim Džong Unovih namjera. Teško je reći koje su mu prave namjere, ali lako je moguće da je Sjever intenzivirao prijetnje kako bi ojačao režim unutar zemlje", rekao je jedan južnokorejski zvaničnik.

Galerija

Bonus video: