obuka za gerilu

Sirija šalje svoje borce na obuku u Iran

Šef izraelske obavještajne službe i jedan zapadni diplomata izjavili su da Iran, glavni Asadov saveznik, pomaže u obuci najmanje 50.000 pripadnika milicija
1 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2019. 21:50h

Sirijska vlada šalje pripadnike svojih paravojnih snaga na obuku za gerilsku borbu u tajnu bazu u Iranu i na taj način želi da ojača svoje oružane snage iscrpljene dvogodišnjim sukobima, izjavili su borci i aktivisti.

Taj program je neskrivena tajna na nekim područjima odanim predsjedniku Bašaru al Asadu koji pokušava da uguši pobunu protiv 40 godina vlasti njegove porodice.

Za agenciju Rojters su govorila četvorica boraca koji su rekli da su poslani na obuku u Iran, a razgovarano je i s izvorima u opoziciji koji su upoznati s tim slučajevima.

Šef izraelske obavještajne službe i jedan zapadni diplomata izjavili su da Iran, glavni Asadov saveznik, pomaže u obuci najmanje 50.000 pripadnika milicija i da namjerava da poveća te snage na 100.000, ali nisu rekli gdje se obuka održava.

Niko u iranskom ministarstvu spoljnjih poslova nije bio dostupan za komentar, ali su iranski zvaničnici u nekoliko navrata negirali vojnu umiješanost u sirijski sukob izjavivši da su samo pružili humanitarnu pomoć i političku podršku Asadu.

Izvor u sirijskoj vladi, koji je želio da ostane anoniman, demantovao je da Sirija šalje borce u Iran. "Mi obučavamo svoje vlastite specijalne snage za tu vrstu borbe", kazao je. "Od 2006. imali smo jedinice obučene za gerilski rat, zašto bi trebali da šaljemo ljude u Iran?"

Galerija