Pjongjang zabranio pristup industrijskoj zoni Kesong

Zabrana ulaska južnokorejskim radnicima u industrijski kompleks donesena je u trenutku kada je Pjongjang pojačao ratnu retoriku
0 komentar(a)
Kesong, Sjeverna Koreja, Foto: Beta/AP
Kesong, Sjeverna Koreja, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.04.2013. 11:38h

Pjongjang je zabranio južnokorejskim radnicima da uđu u industrijski kompleks Kesong, koji se nalazi na teritoriji Sjeverne Koreje uz granicu sa Južnom, saopštili su zvaničnici u Seulu.

Ulazak državljana Sjeverne u Južnu Koreju i obrnuto, nije dozvoljen bez prethodnog odobrenja vlasti

Portparol južnokorejskog ministarstava za ujedinjenje Kim Hjung-Suk rekao je da je Pjongjang dozvolio radnicima da napuste Kesong i da se vrate kući, ali da je zabranio ulaz za 480 Južnokorejaca koji su željeli da odu na posao.

Sjevernokorejske vlasti su u obrazloženju odluke o zabrani navele trenutne političke okolnosti na Korejskom poluostrvu, rekao je Kim. Zabrana ulaska južnokorejskim radnicima u industrijski kompleks donesena je u trenutku kada je Pjongjang pojačao ratnu retoriku prema Južnoj Koreji i nakon što je saopštio da će napasti američke ciljeve.

Ulazak državljana Sjeverne u Južnu Koreju i obrnuto, nije dozvoljen bez prethodnog odobrenja vlasti. Izuzetak su bili južnokorejski radnici u kompleksu Kesong. Desetine južnokorejskih kompanija imaju fabrike u Kesongu, gdje koriste jeftinu radnu snagu Sjevera.

U Kesongu je prošle godine proizvedena roba u vrijednosti od 470 miliona dolara.

Bonus video: