Nigerija: U sukobu vojske sa militantima Boko Harama 15 mrtvih

"U raciji je ubijeno 14 terorista, a njihov komandant je uhapšen", rekao je general Aba i naveo da je vojska "izgubila jednog vojnika u napadu, a drugi je teško povrijeđen"
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2013. 18:20h

U sukobu vojske i islamske ekstremističke grupe Boko Haram, u nigerijskom gradu Kanu, danas je poginulo 15 ljudi, saopštili su vojni zvaničnici.

Do sukoba je došlo kad je vojska izvršila raciju na mjestima za koje je smatrala da su skrovišta ekstremista, prenosi AFP.

Vojska navodi da je u sukobima poginulo 14 ekstremista i jedan vojnik, i dodaje da su ekstremisti planirali da na Uskrs u gradu izvedu napade.

"U raciji je ubijeno 14 terorista, a njihov komandant je uhapšen", rekao je novinarima general Iljasu Aba i naveo da je vojska "izgubila jednog vojnika u napadu, a drugi je teško povrijeđen".

AFP podsjeća da su podaci koje o žrtvama saopštava nigerijska armija često su nepouzdani, a vojska je pod pritiskom zbog slabog napredovanja u borbi protiv Boko Harama.

Pripadnici Boko Harama (Foto: presstv.ir)

Aba je kazao da je vojska zaplijenila oružje, uključujući i jedan automobil napunjen eksplozivom, koji je, prema njegovim riječima, bio namijenjen za izvršenje napada u Kanu.

U Nigeriji je u i ranije bilo napada na hrišćanske praznike, a na Uskrs prošle godine, u bombaškom napadu u gradu Kadunu, poginula je 41 osoba.

U nasilju vezanom za Boko Haram, od 2009. godine poginulo je oko tri hiljade ljudi, među kojima su i žrtve djelovanja nigerijskih snaga bezbjednosti.

Najsmrtonosniji napad Boko Haram je izveo u januaru prošle godine, kada je u koordinisanim bombaškim napadima i u pucnjavi poginulo najmanje 185 ljudi.

Galerija

Bonus video: