Avganistan uništava 15.000 hektara zasada maka

Avganistanska vlada donijela odlukou o uništavanju 10% površina na kojima je sađen i uzgajan mak
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2013. 11:44h

Vlada Avganistana planira da ove godine uništi 15.000 hektara polja zasađenih makom, u najnovijem pokušaju da zauzda trgovinu heroinom koja je uzrok endemskog nasilja i korupcije, objavili su danas avganistanski zvaničnici.

Usjevi maka će biti preorani traktorima ili će ih uništiti timovi ljudi uz pomoć štapova, u okviru pograma koji počinje u južnim i zapadnim provincijama Kandahar, Helmand, Farah i Nimroz.

"Naš cilj je da ove godine uništimo 15.000 hektara polja sa makom. Prošle godine smo uspješno uništili 10.000 hektara", izjavio je portparol avganistanskog ministarstva za borbu protiv narkotika Abdul Kajum Samer.

Da bi se stekla potpunija slika o tome kolika je površina zasada u Avganistanu govori činjenica da će u okviru ovog programa biti uništemo samo 10 odsto usjeva maka, prenosi AFP.

U Avganistanu se proizvodi oko 90 odsto opijuma u svijetu, a Kancelarija UN za narkotike i kriminal prošle godine je upozorila da je uzgoj opijuma u toj zemlji porastao za 18 odsto.

"Od početka kampanje prije mjesec dana već je uništeno oko 3.400 hektara zasađenih makom", izjavio je zvaničnik za borbu protiv nakrotika Hamajun Faizad.

Uzgajivače maka reketiraju talibanski ekstremisti koji tim novcem finansiraju pobunu protiv vlade Avganistana i snaga NATO.

Bonus video: