Štrajk glađu u Gvantanamu: Zatvorenici se žale da im ne daju ni pijaću vodu

Iz Gvantanama odbacuju takve tvrdnje, i traže da se odbace optužbe
0 komentar(a)
Gvantanamo, Foto: Reuters
Gvantanamo, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.03.2013. 11:29h

Zatvorenici koji štrajkuju glađu u zatvoru Gvantanamo se žale da im sada ne dozvoljavaju da piju vodu, a da su ćelije u kojima su smješteni ekstremno hladne, piše AFP.

Iz Gvantanama odbacuju takve tvrdnje, i traže da se odbace optužbe koje je zvanično sudu u Vašingtonu podnio zatvorenik iz Jemena Mušab al-Madvani.

Madvani je već 11 godina u ovoj bazi na jugu Kube, a zatražio je da se hitno intervenište kako bi zatvorenici dobili pijaću vodu i odjeću kako bi se zgrijali.

Zatvorenici koji štrajkuju samo piju vodu već sedam nedjelja u znak protesta zbog konfiskacije njihovih pisama i fotografija i grubog odnosa prema knjigama Kurana tokom pretresa njihovih ćelija

Izgubili svaku nadu u slobodu

Novi zatvorenici u američkom zatvoru u zalivu Gvantanamo su se ranije pridružili štrajku glađu. Štrajkači izgubili nadu da ikada budu oslobođeni, tvrde advokati.

U zatvorskom kampu u američkoj mornaričkoj bazi Gvantanamo na istoku Kube nalazi se 166 muškaraca, zatočenih u operacijama protiv terorizma, od kojih se gotovo svi tu već 11 godina drže bez optužnice, prenijela je agencija Rojters.

Administracija američkog predsjednika Baraka Obame je odobrila oslobađanje ili transfer više od polovine zatvorenika u Gvantanamu, ali je Kongres blokirao napore za zatvaranje tog zatvorskog kampa i otežao premještanje zatočenih.

Povremeni štrajkovi glađu su počeli da izbijaju u Gvantanamu još odmah nakon otvaranja tog zatvora u januaru 2012.

Bonus video: