Kina: Oko 1.000 mrtvih pataka pronađeno u rijeci

Nakon kontrole zvaničnici su saopštili da stanovnici i živina nisu ugroženi jer se voda rijeke ne koristi za piće, prenio je BBC
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2013. 13:02h

Poslije uginulih svinja u Šangaju, oko 1.000 uginulih pataka je izvučeno iz rijeke na jugozapadu Kine, saopštile su lokalne vlasti.

Stanovnici su pronašli mrtve patke u rijeci Nanhe u okrugu Pengšan u kineskoj provinciji Sičuan i odmah alarmirali kancelariju za zaštitu okoline.

Nakon kontrole zvaničnici su saopštili da stanovnici i živina nisu ugroženi jer se voda rijeke ne koristi za piće, prenio je BBC.

Vijest o mrtvim patkama uslijedila je nakon objavljivanja podataka da je iz reke Huangpu, koja protiče kroz centar Šangaja, izvučeno 16.000 uginulih svinja čije porijeklo se još ne zna.

Zamjenik direktora uprave za propagandu Pengšana, Liang Veidong, rekao je državnom radiju da su vlasti saznale za patke u utorak. Sanitarni radnici su kasnije u rijeci pronašli 50 džakova u kojima je bilo preko 1.000 uginulih pataka.

Oni nisu mogli da ustanove uzrok smrti živine jer su neke od pataka već bile u stanju raspadanja. Liang je rekao da su tijela pataka dezinfikovana i zakopana.

Istraga ukazuje da patke nisu bacili u rijeku lokalni seljaci u Pengšanu, već da su one bačene u vodu uzvodno, znatno sjevernije.

Zvaničnici finansijskog centra Kine, saopštili su danas da je preko 16.000 tijela uginulih svinja izvučeno iz rijeke Huangpu, koja daje vodu za piće stanovnicima Šangaja.

Vlasti su rekle da je posao izvlačenja uginulih životinja uglavnom završen. Radnici su posljednje dvije nedjelje iz Huangpua izvlačili naduvena tijela svinja, što je izazvalo paniku među žiteljima grada da može da dođe i do trovanja vode i zaraze.

Još nije jasno odakle potiču uginule svinje, mada se sumnja na uzgajivače u susednim provincijama, od kojih niko nije obavestio vlasti o zarazi i uginuću svinja.

Galerija

Bonus video: