Kina kupuje avione i podmornice od Rusije

Prodaja predviđa nabavku 24 lovca Suhoj i četiri podmornice tipe Amur, od kojih će dvije biti izgrađene u Rusiji, a druge dvije u Kini. Nije saopštena vrijednost posla
72 pregleda 4 komentar(a)
Rusija oružje Sirija, Foto: Beta/AP
Rusija oružje Sirija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.03.2013. 11:34h

Kina će kupiti od Rusije 24 borbena aviona i četiri podmornice, što će biti najveća kupovina oružja Pekinga od Moskve u posljednjih deset godina, objavila ja danas kineska štampa.

Dogovor je zaključen prije dolaska u Moskvu novog kineskog predsjednika Sija Djinpinga, piše Čajna dejli i dodaje da je Si juče napustio Moskvu posle trodnevne posjete, ocijenivši da je veoma zadovoljan sastancima.

Prodaja predviđa nabavku 24 lovca Suhoj i četiri podmornice tipe Amur, od kojih će dvije biti izgrađene u Rusiji, a druge dvije u Kini. Nije saopštena vrijednost posla.

Čajna dejli piše da su se pregovori odnosili i na ruske rakete S-400, vojne transportne avione Iljušin IL-476 (modernizovana verzija IL-76), transportne avione IL-78 i motore za avione Saturn 117S. Kina, nekada najveći kupac ruske vojne i industrijske opreme, sada se lagano distancira od Rusije, ali ostaje zainteresovana za njenu tehnologiju kako bi razvila svoju, često kopirajući rusku, smatraju analitičari.

Bonus video: