Sjeverna Koreja obučava sajber ratnike

Smatra se da Sjeverna Koreja ima kapacitete za sajber napade i da su njene mete SAD i Južna Koreja
1 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2013. 10:51h

Istražitelji još uvijek nisu otkrili ko stoji iza sinhronizovanih hakerskih napada na Južnu Koreju, koji su se dogodili prošle sedmice, a u Seulu se sumnja na Sjevernu Koreju.

Južnokorejski eksperti kažu da Pjongjang obučava tim sajber ratnika, jer je sajber prostor postao bojno polje dvije Koreje.

Virus je onesposobio 32.000 kompjutera i servere tri velike južnokorejske TV mreža, kao i servere tri banke.

Dogodilo se to prošle srijede, a rezultat je bio prekid komunikacija i bankarstva. Identifikacija izvora napada bi mogla potrajati sedmicama a možda i mjesecima.

Južnokorejski istražitelji zasad nemaju nikakve dokaze da je napad izvršila Sjeverna Koreja, ali su tamošnje vlasti uperile prst ka Pjongjangu i iznijeli optužbe za sajber napade od 2009. godine.

Virus je onesposobio 32.000 kompjutera i servere tri velike južnokorejske TV mreža, kao i servere tri banke

Čini se nemoguće da je siromašna Sjeverna Koreja sa veoma ograničenim pristupom internetu imala mogućnost na takav način zaprijetiti Južnoj Koreji, zemlji koja se smatra globalnim liderom u telekomunikacijama. Bruto godišnji proizvod po stanovniku Sjeverne Koreje je bio 1.152 dolara 2011. godine, dok je u Južnoj Koreji iznosio 22.200 dolara.

U proteklih nekoliko godina je Sjeverna Koreja uložila mnogo novca u nauku i tehnologiju. U decembru su naučnici uspjeli lansirati satelit u svemir pomoću rakete, a februaru je izvršen i podzemni nuklearni test, treći po redu.

IT tehnologije su postale popularne u Sjevernoj Koreji koja je razvila svoj operativni sistem pod nazivom Red Star.

Režim je zainteresovan za gadgete, a kineski tablet kompjuter se pojavio u prodaji. Timovi za razvoj su napravili softver za sve, od komponovanja muzike do priručnika za kulinarstvo.

Južna Koreja i SAD vjeruju da Sjeverna Koreja ima hiljade hakera koji izvode napade i da su vještiji od onih u Kini i Južnoj Koreji.

Sjevernokorejski studenti se obučavaju u školama da postanu sajber ratnici. To je potvrdio Kim Heung-kwang, koji je lično obučavao hakere u sjevernokorejskom gradu Hamhung dva desetljaća, a 2003. godine je napustio Sjevernu Koreju.

Dodao je da se sjevernokorejski studenti šalju na školovanje u Kinu i Rusiju.

Godine 2009. je tadašnji sjevernokorejski vođa Kim Jong II naredio povećanje broja sajber ratnika na 3.000. Heung-kwang smatra da je broj hakera danas mnogo veći. Rekao je da Sjeverna Koreja ima kapacitete za sajber napade i da su njene mete SAD i Južna Koreja.

Galerija

Bonus video: