Mali: Oland potvrdio smrt jednog od lidera islamista

Ekstremistička grupa "Ansar Dine" je, uz pomoć sjevernoafričkog krila Al-Kaide, zauzela veliki dio sjevernog Malija prošle godine, što je izazvalo vojnu intervenciju Francuske
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2013. 16:47h

Kancelarija francuskog predsjednika Fransoa Olanda potvrdila je da je jedan od ključnih lidera Al-Kaide islamskog Magreba (AQIM) Abdelhamid Abu Zeid ubijen u borbama s francuskim snagama na sjeveru Malija.

Oland potvrđuje da je Abdelhamid Abu Zeid poginuo krajem februara u borbama sa francuskim vojnicima u planinama Ifogas na sjeveru Malija.

Jelisejska palata je precizirala da pogibija "jednog od glavnih lidera AQIM-a predstavlja važnu etapu u borbi protiv terorizma u Sahelu", prenosi Tanjug.

Islamska ekstremistička grupa "Ansar Dine" je, uz pomoć sjevernoafričkog krila Al-Kaide, zauzela veliki dio sjevernog Malija prošle godine, što je izazvalo vojnu intervenciju Francuske.

U teritoriji koju kontrolišu islamisti uveden je strogi islamski zakon - šerijat, usled čega je na hiljade ljudi pobjeglo, a mnogi su mučeni i ubijeni.

Galerija

Bonus video: