Libanski premijer podnio ostavku

Mikati je rekao da se nada da će njegov odlazak biti "podstrek vođama partija da preuzmu svoju odgovornost"
0 komentar(a)
Nadžib Mikati, Foto: Rojters
Nadžib Mikati, Foto: Rojters
Ažurirano: 22.03.2013. 20:37h

Libanski premijer Nadžib Mikati je danas podneo ostavku zbog nesuglasica u okviru Vlade oko novog izbornog zakona i odbijanja parlamenta da produži mandat ssefu libanske policije.

Po Ustavu Libana, Vlada je tako automatski u ostavci. To se, međutim, dešava u vrijeme kada zemlja prolazi kroz kritičan period zbog građanskog rata u susjednoj Siriji čije se posljedice osjećaju u Libanu.

U govoru koji je prenosila televizija, Mikati je rekao da se nada da će njegov odlazak biti "podstrek vođama partija da preuzmu svoju odgovornost".

Poslje višemjesečnog prepiranja, Parlament nije uspio da se dogovori o zakonu po kojem bi se održali poslanički izbori predviđeni za jun.

Parlament u kome većinu ima Hezbolah takođe je odbio da produži mandat generalu Ašrafu Rifiju, šefu libanske policije, koga Hezbolah smatra svojim neprijateljem.

Mikati je pozvao da se formira koncentraciona vlada - u kojoj bi bile predstavljenje sve političke snage Libana, "da bi se spasla zemlja i da bi se događaji u regionu pratili sa velikim duhom kolektivne odgovornosti".

Bonus video: