Kobler: Realna mogućnost da se rat iz Sirije proširi na Irak

"Desetine hiljada demonstranata je od kraja decembra izašlo na ulice u zapadnim provincijama Iraka jer se osjećaju nezaštićno i nebezbjedno", rekao je Kobler
103 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 22.03.2013. 16:52h

Specijalni predstavnik UN u Iraku Martin Kobler upozorio je da postoji "veoma realna mogućnost" da se neredi iz Sirije prenesu u Irak.

To bi, kako kaže, Iraku donijelo političke i bezbjednosne probleme koji bi ugrozili njegova dostignuća iz posljednje decenije.

Kobler je juče u govoru u Savjetu bezbjednosti, dan nakon 10. godišnjice početka rata u Iraku u kojem je zbačen Sadam Husein, rekao da su pripadnici svih etničkih i socijalnih grupacija u Iraku i dalje mete terorističkih napada, atentata i otmica.

On je takođe podsjetio da je u periodu između novembra i kraja februara u terorističkim napadima poginulo blizu 1.300 civila i ranjeno gotovo 3.100.

Kobler je upozorio da postoji "veoma realan potencijal" za prenošenje nemira iz Sirije, što bi povećalo postojeće izazove u Iraku, u kojem se nalazi blizu 120.000 sirijskih izbjeglica

U aktima terorizma stradao je i 591 član iračkih bezbjednosnih snaga, dok ih je povrijeđeno više od 1.000.

"Desetine hiljada demonstranata je od kraja decembra izašlo na ulice u zapadnim provincijama Iraka jer se osjećaju nezaštićno i nebezbjedno", rekao je Kobler, a prenijela agencija AP.

Rat u Iraku je rasplamsao višegodišnje krvave sukobe između sunita i šiita, kao i protiv američkih snaga, u kojima je poginulo 4.500 američkih vojnika i više od 100.000 Iračana. Mada je došlo do znatnog jenjavanja tih nemira, pobunjenici i dalje vrše napade, a sukobi između sekti i etničkih grupa ugrožavaju dugoročnu stabilnost zemlje.

Vlada Iraka je preduzela niz mjera za udovoljavanje zahtjevima demonstranata, uključujući oslobađanje oko 3.400 zatvorenika, prebacivanje svih žena zatvorenika u regione iz kojih potiču i otpočinjanje ponovnih isplata penzija za 11.000 penzionera u javnom sektoru koji su bili članovi bivše vladajuće Bas partije.

Kobler je upozorio da postoji "veoma realan potencijal" za prenošenje nemira iz Sirije, što bi povećalo postojeće izazove u Iraku, u kojem se nalazi blizu 120.000 sirijskih izbjeglica, uglavnom u regionu Kurdistan, a svakog dana ih pristigne prosječno još oko 8.000.

Uz to se približno 80.000 Iračana koji su živjeli u Siriji vratilo u Irak tokom nekoliko posljednjih mjeseci, što je povećalo broj interno raseljenih Iračana na 1,2 miliona kojima je, kako je rekao Kobler, potrebna hitna humanitarna pomoć.

Galerija

Bonus video: