Obama odao počast izraelskim herojima i žrtvama holokausta

U pratnji premijera i predsjednika Izraela, Obama je položio vijence na grob Teodora Hercla
0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Beta/AP
Barak Obama, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.03.2013. 11:19h

Na kraju trodnevne posjete Izraelu, američki predsjednik Barak Obama odao je počast herojima Izraela i žrtvama holokausta, a obišao je i biblijsko mjesto rođenja Isusa Hrista.

Obama je položio na Rabinov grob kamen donijet iz Memorijala Martina Lutera Kinga u Vašingtonu

U pratnji izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i predsjednika Šimona Peresa, Obama je položio vijence na grobove Teodora Hercla, osnivača modernog cionizma koji je umro 1904. prije nego što je ostvario san o jevrejskoj rodnoj zemlji, kao i bivšem izraelskom premijeru Jicaku Rabinu, koji je ubijen 1995.

Obama će tokom dana otputovati u Jordan, gdje će se sresti sa kraljem Abdulahom Drugim. Među temama razgovora biće rješavanje problema pola miliona izbjeglica iz Sirije. Abdulah je izrazio bojazan da bi ekstremisti i teroristi mogli da naprave regionalnu bazu u Jordanu.

Posjeta Herclovom grobu, kao i obilazak na kojem je vidio drevni hebrejski tekst Svitaka sa Mrtvog mora, ili Kumranskih spisa, simbolični su potezi za Obamu kojima je priznao da objašnjenje postojanja Izraela počiva na njegovim istorijskim vezama sa regionom i viziji koja je postojala prije holokausta.

Na Rabinovom grobu, Obamu su pozdravili članovi porodice bivšeg izraelskog premijera. Gestom koji povezuje SAD i Izrael, kamen koji je Obama položio na Rabinov grob donijet je iz Memorijala Martina Lutera Kinga u Vašingtonu, saopšteno je iz Bijele kuće.

Prije obilaska Crkve Hristovog rođenja u Vitlejemu, Obama je posjetio Memorijal holokausta Jad Vašem.

Bonus video: