Širi se štrajk glađu u Gvantanamu: Izgubili svaku nadu da će ikad biti slobodni

U zatvorskom kampu u američkoj mornaričkoj bazi nalazi se 166 muškaraca od kojih se gotovo svi tu već 11 godina drže bez optužnice
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2013. 17:23h

Novi zatvorenici u američkom zatvoru u zalivu Gvantanamo pridružili su se štrajku glađu. Štrajkači izgubili nadu da ikada budu oslobođeni, tvrde advokati.

Do utorka uveče su u štrajku bila 24 zatvorenika, od kojih su osmorica izgubila na težini toliko, da su lekari morali da ih prinudno hrane preko tuba uvučenih u nozdrve, izjavio je portparol zatvora, kapetan mornarice Robert Durand.

U zatvorskom kampu u američkoj mornaričkoj bazi Gvantanamo na istoku Kube nalazi se 166 muškaraca, zatočenih u operacijama protiv terorizma, od kojih se gotovo svi tu već 11 godina drže bez optužnice, prenijela je agencija Rojters.

Broj štrajkača glađu je povećan za 14 u petak. Prema vojnim propisima, zatvorenici su u štrajku glađu ako odbiju najmanje devet uzastopnih obroka.

Dvojica štrajkača su hospitalizovana zbog dehidratacije, rekao je Durand.

Administracija američkog predsjednika Baraka Obame je odobrila oslobađanje ili transfer više od polovine zatvorenika u Gvantanamu, ali je Kongres blokirao napore za zatvaranje tog zatvorskog kampa i otežao premještanje zatočenih.

Povremeni štrajkovi glađu su počeli da izbijaju u Gvantanamu još odmah nakon otvaranja tog zatvora u januaru 2012.

Više od 50 advokata koji zastupaju zatvorenike u Gvantanamu poslali su prošle sedmice pismo američkom sekretaru za odbranu Čaku Hejgelu, pozivajući ga da pomogne u okončanju sadašnjeg štrajka, s obzirom na alarmantno pogoršanje zdravstvenog stanja zatvorenika.

Advokati su ukazali da su sve manje nade da će Obamina administracija održati obećanje i zatvoriti taj zatvorski centar.

Oni su podsjetili da je više od 100 zatvorenika početkom prošlog mjeseca stupilo u štrajk glađu u znak protesta zbog konfiskacije njihovih pisama i fotografija i grubog odnosa prema knjigama Kurana tokom pretresa njihovih ćelija, ali je Durand odbacio te optužbe kao neistinite.

"Bili smo izuzetno obazrivi kako bismo pokazali poštovanje prema Kuranu i kategorički odbacujem sve tvrdnje o zloupotrebi i skrnavljenju", rekao je Durand.

Galerija

Bonus video: