Njujork: Cigarete će u prodavnicama biti sakrivene

Borci protiv pušenja i zdravstveni stručnjaci pozdravili su te predloge kao smjeli napad na vodeći uzrok umiranja
2 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2013. 10:09h

Cigarete će ubuduće u prodavnicama u Njujorku morati da se drže tako da ih kupci ne vide što je novina u SAD, objavio je prošle noći gradonačelnik Majkl Blumberg i raspalio negodovanje duvanskih kompanija i pušača koji kažu da im je dosta gradskih zabrana.

Svi od trafika, do samousluga moraće da drže duvanske proizvode u zatvorenim policama, fijokama, ispod tezge, iza zavjese ili skrivene na drugi način. Lokalne vlasti žele i da spriječe prodaju cigareta s popustom, a predlažu i novu minimalnu cijenu.

Borci protiv pušenja i zdravstveni stručnjaci pozdravili su te predloge kao smjeli napad na vodeći uzrok umiranja koji se može spriječiti.

Porez na cigarete u Njujorku je već najviši u SAD, zabranjeno je pušenje u restoranima, barovima, parkovima i na plažama i u tom gradu se vodi šokantna kampanja o posljedicama pušenja. Zabrana izlaganja cigareta u prodavnicama već postoji na Islandu, u Kanadi, Engleskoj i Irskoj, ali još ne u SAD.

Cilj je prije svega obeshrabrivanje mladih. Gradonačelnikova borba za zdravlje je prošle nedjelje pretrpjela udarac, kada je sudija oborio njegov pokušaj da zabrani prodaju velikih pakovanja zaslađenih napitaka.

Blumberg, milijarder koji je dao 600 svojih miliona dolara za suzbijanje pušenja širom svijeta, napao je duvan ubrzo pošto je 2002. godine postao gradonačelnik Njujorka.

Ostale zdravstvene mjere gradonačelnika Blumberga su pritisak na restorane da koristite manje soli i da u jelovnike upišu kaloričnost jela, i ne koriste vještačke masti.

"Njujork postaje diktatura", kaže Dženifer Bejli, dok puši na 34. ulici, čekajući autobus.

Bonus video: