Obama želi ulaganja u eko vozila

Američki predsjednik izložio je ovu ideju prvi put u februaru 2013, a sada namjerava da pokrene kampanju
72 pregleda 0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Chicagomag.com
Barak Obama, Foto: Chicagomag.com
Ažurirano: 18.03.2013. 13:30h

Predsjednik SAD, Barak Obama, zatražiće da američki Kongres odobri dvije milijarde dolara za istraživanje i razvoj automobila sa takozvanim "zelenim" tehnologijama.

Obama, koji je snažan zagovornik alternativnih izvora energije još od svog prvog mandata u Bijeloj kući, želi da novac od prihoda dobijenih istraživanjem i ekspoloatacijom naftinh izvora u SAD usmjeri u fond iz kojeg će se finansirati zelene tehnologije.

Planirana suma novca bila bi prikupljena tokom naredne dekade i biće usmjerena na razvoj električnih automobila i baterija kojim se ova vrsta vozila napaja, kao i za vozila na komprimovani prirodni gas i biodizel.

Američki predsjednik izložio je ovu ideju prvi put u februaru 2013, a sada namjerava da pokrene kampanju za usvajanje tog plana.

"Fond će biti namijenjen razvoju tehnologija koje će dovesti do boljih i jeftinijih transportnih vozila. Osnovni cilj je da se građani SAD u budućnosti zaštite od visokih cijena naftnih derivata, tako što će koristiti vozila koja će se kretati na električni pogon ili uz pomoć nekih drugih alternativnih vidova energije", kaže se u zvaničnom saopštenju Bijele kuće.

Bonus video: