14 presretača

SAD jača raketnu odbranu protiv Sjeverne Koreje

"Preduzimanjem koraka ojačaćemo zaštitu, ispuniti obavezu prema saveznicima i partnerima i svijetu pokazati da SAD ne popuštaju pred agresijom", rekao je Hagel
0 komentar(a)
Čak Hagel, Foto: Reuters
Čak Hagel, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.03.2013. 12:43h

Američki ministar odbrane Čak Hagel objavio je plan jačanja američke raketne odbrane protiv "neodgovornih i nepromišljenih provokacija" Sjeverne Koreje, koja je prošle sedmice zaprijetila preventivnim nuklearnim napadom na Sjedinjene Američke Države.

Hagel, kako prenosi agencija Rojters, je kazao da Pentagon dodaje 14 protivraketnih presretača u Fort Griliju na Aljasci.

Pentagon je ostavio otvorenom mogućnost stvaranja lokacije na američkoj Istočnoj obali, na kojoj bi se moglo ostaviti još presretača koji bi mogli da sruše dolazeću raketu.

Dodatnih 14 presretača koštaće gotovo milijardu dolara i tu odluku mora odobriti Kongres, prenosi Rojters.

"Preduzimanjem koraka koje sam opisao, ojačaćemo zaštitu, ispuniti obavezu prema saveznicima i partnerima i svijetu jasno pokazati da Sjedinjene Američke Države ne popuštaju pred agresijom", rekao je Hagel.

Sjeverna Koreja upozorila je prošli sedmice da će izvesti preventivni udar na SAD jer se Ujedinjene nacije spremaju da uvedu nove sankcije protiv Pjongjanga koji je 12. februara izveo novo, treće nuklearno testiranje.

Američki zvaničnici objavili su da se odriču novog protivraketnog presretača koji bi bio postavljen u Evropi, a Rojters navodi da je to znak snažnog fiskalnog pritiska na Pentagon.

Prema riječima tih zvaničnika, evropska odbrana neće trpjeti zbog te odluke.

Preporučujemo za Vas