Sjeverna Koreja: Sljedeći korak je rat

"Sporazum o primirju više nije na snazi i da (Sjevernu Koreju) više ne obavezuje deklaracija Sjevera i Juga o nenapadanju", poručeno je iz Pjongjanga
27 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2013. 13:25h

Sjeverna Koreja je potvrdila da je raskinula 60 godina staro primirje kojim je okončan Korejski rat 1953. i upozorila da je sledeći korak akt "nemilosrdne" vojne odmazde protiv neprijatelja.

Poduže saopštenje ministarstva vojske Sjeverne Koreje najnovija je u seriji prijetnji koji svakodnevno stižu iz Pjongjanga i koje su podigle vojne napetosti na Korejskom poluostrvu na najviši nivo, nakon što su Sjeveru uvedene nove sankcije Ujedinjenih nacija nakon nuklearne probe prošlog mjeseca.

U saopštenju koje je prenela agencija KCNA kaže se da stvarno "ratno huškanje" dolazi iz Sjedinjenih Američkih Ddržava i njihovih "marioneta" u Seulu.

"Njima bi bilo bolje da imaju na umu da sporazum o primirju više nije na snazi i da (Sjevernu Koreju) više ne obavezuje deklaracija Sjevera i Juga o nenapadanju", poručeno je iz Pjongjanga.

"Ono što je ostalo da se sada uradi je akcija pravde i nemilosrdne odmazde naroda i armije Sjeverne Koreje", navedeno je u saopštenju koje je prenio AFP.

Južna Koreja i Ujedinjene nacije već su poručili da odbijaju da priznaju sjeverokorejsko jednostrano poništavanje 60 godina starog sporazuma o primirju i zatražili od Pjongjanga da se uzdrži od svoje ratoborne retorike.

Sjeverna Koreja je saopštila prošle nedjelje da će raskinuti ugovor o prekidu vatre i druge bilateralne sporazume sa Seulom ukoliko Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države počnu s planiranim zajedničkim vojnim vježbama.

Otkazivanje sporazuma o primirju teoretski otvara vrata nastavku neprijateljstava između dvije Koreje koje nikada nisu potpisale ugovor o miru i praktično su i dalje u ratu.

Iako su većina sličnih prijetnji odbačene od strane Vašingtona i Seula kao retoričke prijetnje, postoji zabrinutost da će Sjever pokušati da izvrši neku vrstu vojne provokacije narednih nedjelja kako bi pokazao da je ozbiljan.

Vazduhoplovne snage Sjeverne Koreje pojačale aktivnosti

Južnokorejska agencija Jonghap danas je prenijela izjavu vojnih zvaničnika u Seulu da su borbeni avioni Sjeverne Koreje proteklih dana izveli "nezabilježen" broj letova, sa oko 700 registrovanih samo u ponedeljak.

Vojske Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država počele su 11. marta godišnju vojnu vježbu na kojoj učestvuje 10.000 Južnokoreanaca i 3.000 Amerikanaca, od ukupno 28.000 vojnika koliko SAD imaju na Korejskom poluostrvu.

Vježba vojske Južne Koreje

Pjongjang je osudio vojne vježbe koje poistovjećuje sa invazijom Juga na Sjever, uz pomoć Vašingtona, prenose agencije.

Osim što je raskinuo sporazum o primirju Sjever je prekinuo i vruću liniju Crvenog krsta koja je bila jedan od načina komuniciranja između Pjongjanga i Seula koji nemaju diplomatske odnose. Ipak, predstavnica predsjedničke Plave kuće u Seulu rekla je da vojna vruća linija još funkcioniše.

"Vojna veza radi normalno i mi možemo da prenesemo poruku Sjeveru preko tog kanala kad je potrebno", rekla je ona.

U današnjem vojnom saopštenju Pjongjanga prvi put je kritikovana i nova predsjednica Južne Koreje, Park Geun-Hje, ne i po imenu.

Napadajući izjavu Parkove da će insistiranje Sjevera na nuklearnom oružju samo dovesti do njegovog pada, Pjongjang je porucio da su "pomamu" uzburkali "ratni huškači" u Seulu i da je ona orkestrirana na "zvižduk vlasnice suknje u Plavoj kući".

Galerija

Bonus video: