BEZ "VJEŠTAČKIH VREMENSKIH ROKOVA"

Lavrov: Povlačenje iz Sirije zavisi od situacije na terenu

Putin je juče izjavio da je Rusija povukla 13 vojnih aviona, 14 helikoptera i 1.140 vojnika iz Sirije samo u proteklih nekoliko dana
0 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.01.2019. 09:37h

Moskva ne postavlja "vještačke vremenske rokove" za povlačenje svojih trupa iz Sirije, jer taj proces zavisi od situacije na terenu, rekao je Sergej Lavrov.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u intervjuu britanskom Kanalu 4 rekao da Rusija ne voli vještačke rokove.

"Dosljedno smanjujemo svoje vojno prisustvo u Siriji. Posljednji put smo ga smanjili prije nekoliko dana", istakao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, ruski predsjednik Vladimir Putin je, s tim u vezi, pomenuo da je nešto više od hiljadu vojnika vraćeno u Rusiju, kao i neki avioni i druga oprema, piše Tanjug.

"Povlačenje ruskih snaga zavisi od situacije na terenu", istakao je šef ruske diplomatije, prenosi Tas.

Lavrov je naveo i da je Rusija, zajedno sa sirijskom vojskom i "patriotskom opozicijom", uspjela da spriječi Islamsku državu da sprovede svoje planove o osnivanju kalifata.

"Međutim, neki ostaci Islamske države su i dalje tamo, Džabhat el Nusra je i dalje tamo. Oni sada onemogućavaju punu primjenu dogovora o zoni deeskalacije u južnoj Siriji", rekao je ruski ministar.

Dodao je da Rusija u Siriji raspolaže dvijema lokacijama gdje su njeni brodovi i avioni stacionirani i mogli bi se korisno upotrebljavati još neko vrijeme.

Putin je juče izjavio da je Rusija povukla 13 vojnih aviona, 14 helikoptera i 1.140 vojnika iz Sirije samo u proteklih nekoliko dana.