Skoro 100 odsto glasova da Foklandi ostanu britanski

Oni su time poslali snažnu poruku Argentini koja tvrdi da je referendum nezakonit
3 komentar(a)
Ažurirano: 12.03.2013. 08:46h

Skoro 100 odsto birača na Foklandskim ostrvima glasalo je na referendumu za to da Foklandi ostanu britanska prekomorska teritorija.

Oni su time poslali snažnu poruku Argentini koja tvrdi da je referendum nezakonit.

Prema zvaničnim rezultatima čak 99,8 odsto birača glasalo je "za", a odziv je bio 92 odsto, prenosi AFP.

Britanski šef diplomatije Vilijam Hejg pozdravio je rezultate, rekavši da oni "jasnije nego ikad" pokazuju da stanovnici Foklandskih ostrva žele da ostanu pod britanskom krunom.

"Mi smo uvijek jasno govorili da vjerujemo da stanovnici Foklanda imaju pravo da odlučuju o svojoj budućnosti i donesu odluku o putu kojim žele da idu. I u 21. vijeku je ispravno da se ta prava poštuju", poručio je Hejg, dodajući da sve zemlje treba da prihvate rezultate referenduma i podrže one koji tu žive da nastave sa razvojem svoje domovine i privrede.

Međunarodni posmatrači iz Kanade, Čilea, Meksika, Novog Zelanda, Paragvaja, SAD i Urugvaja pratili su referendum koji je trajao u nedjelju i ponedjeljak. Oni su reki da je referendum, na kome su birači odgovarali na pitanje da li žele da Foklandska ostrva zadrže sadašnji politički status kao prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva, bili "slobodni, fer i tehnički ispravni".

Argentina je izvršila invaziju na Foklandska ostrva 1982. godine, posle čega je uslijedio kratkotrajni krvavi rat sa Velikom Britanijom oko ostrva na dalekom jugu Atlantskog okeana. Rat je završen tako što je britanska jedinica za specijalne operacije istjerala argentinsku vojsku.

Ambasadorka Argentine u Londonu Alisija Kastro je rekla da referendum nije po zakonu zato što ga nisu raspisale ni nadgledale Ujedinjene nacije.

"Mi poštujemo njihov način života, njihov identiet. Mi poštujemo njihovu želju da i dalje pripadaju Britaniji, ali teritorija na kojoj žive nije britanska", rekla je ona za radio stanicu iz Buenos Airesa "La Red".

Argentina je počela intenzivnije da se zalaže za suverenitet nad ostrvima, koja Argentinci zovu Malvinska, poslije otkrića naftnih rezervi u teritorijalnim vodama nedaleko od ostrva koja su od argentinske obale udaljena oko 400 kilometara.

Stanovnici Foklanda se nadaju će im rezultati referenduma pomoći da se odbrane od žestoke i često emotivne diplomatske ofanzive argentinske predsjednice Kristine Kiršner, navodi AFP.

Galerija

Bonus video: