"LAŽNI" ALKOHOL

Libija: Najmanje 38 osoba umrlo od trovanja metanolom

Metil-alkohol, ili metanol, jeste proizvod koji može da izazove otkazivanje bubrega, sljepilo ili epileptični napad, pa čak i smrt
155 pregleda 2 komentar(a)
alkohol, Foto: Blog.cognac-expert.com
alkohol, Foto: Blog.cognac-expert.com
Ažurirano: 22.02.2019. 02:06h

Najmanje 38 ljudi je preminulo, a 378 je hospitalizovano u Libiji zbog trovanja falsifikovanim alkoholnim pićem napravljenim na bazi metanola, saopštilo je libijsko Ministarstvo zdravlja.

U Libiji je zabranjena prodaja i konzumiranje alkoholnih pića, mada se mogu kupiti na "crnom tržištu"

"Broj smrtnih slučajeva zbog konzumiranja alkoholnog pića kućne proizvodnje povećan je za 22 i dostigao je 38", izjavio je portparol Ministarstva Amar Muhamed Amar, dodajući da je broj otrovanih od subote dostigao 378, prenio je AFP.

Šef sanitarne službe u medicinskom centru u Tripoliju, Jusef al Vafi, objasnio je da je preliminarna analiza pokazala da su se simptomi trovanja pojavili poslije konzumiranja falsifikovanog alkoholnog pića koje je sadržavalo metil-alkohol.

Metil-alkohol, ili metanol, jeste proizvod koji može da izazove otkazivanje bubrega, sljepilo ili epileptični napad, pa čak i smrt.

Prema Vafijevim riječima, osobe koje su konzumirale otrovni alkohol stare su između 19 i 50 godina.

U Libiji je zabranjena prodaja i konzumiranje alkoholnih pića, mada se mogu kupiti na "crnom tržištu".

Zahvaljujući poroznosti granica, trgovina alkoholom i drogom znatno je povećana u toj zemlji poslije pada režima Moamera Gadafija 2011. godine.