Panika na 38. paraleli Korejskog poluostrva

Sjeverna Koreja osudila združene manevre Južne Koreje i SAD i saopštila da od danas prestaje primirje sklopljeno sa južnim susjedom 1953. godine
6 komentar(a)
Ažurirano: 11.03.2013. 16:15h

Uprkos prijetnjama Sjeverne Koreje da će sporazum o primirju proglasiti nevažećim, Južna Koreja i SAD počeli su druge zajedničke vojne vježbe. U tim vježbama učestvuje hiljade vojnike iz obje države.

Početak dvonedjeljnih manevara "Ključno rješenje", koje se održavaju uz postojeće godišnje združene vojne vježbe Seula i Vašingtona, uslijedilo je poslije nedjelja povećanih napetosti na Korejskom poluostrvu i ratoborne retorike iz Sjeverne Koreje da će preduzeti preventivni nuklearni rat zbog novih sankcija Ujedinjenih nacija kojima pokušavaju da odgovore Pjongjang odnovih nuklearnih proba.

Sjeverna Koreja osudila je združene vojne manevre kao provokativnu pripremu za invaziju i saopštila da će od danas prestati da važi sporazum o primirju sa Južnom Korejom potpisan 1953. godine čime je i okončan Korejski rat.

Kako je Pjongjang ranije najavio, glavni list Sjeverne Koreje, "Rodong Sinmun", objavio je da je sporazum o primirju nevažeći.

Ministarstvo za ujedninjenje u Seulu potvrdilo je da je Sjever sproveo u djelo i drugo obećanje da će prekinuti veze preko crvenog telefona kojim su Seul i Pjongjang održavali kontatke kada je bilo potrebno.

"Sjever nije odgovorio na naše pozive jutros", rekao je predstavnik ministarstva. Vruća linija je uspostavljena 1971, a Sjever ju je prekidao pet puta do sada, a posljednji put prije tri godine.

"Sa sporazumom o primirju koji je raznijet u paramparčad niko ne može predvidjeti šta će se dešavati od sada pa nadalje", napisano je u pomenutom listu "Rodong Sinmun".

Otkazivanje sporazuma o primirju teoretski otvara vrata nastavku neprijateljstava dvije Koreje koje nikada nisu potpisale ugovor o miru i praktično su i dalje u ratu.

Sjever odaje utisak kao da želi da vrati stvari gdje su bile prije 60 godina, kažu stručnjaci i podsjećaju da je Pjongjang do sada sporazum o prekidu vatre proglašavao mrtvim desetak puta u posljednjih 20 godina.

Posljednji put, 2009. godine iz Sjeverne Koreje je najavljeno da neće više garantovati bezbjednost američkim i južnokorejskim brodovima koji plove u spornim graničnim vodama. Uslijedilo je potapanje južnokorejskog broda i bombardovanje pograničnog ostrva 2011. godine.

Verbalne prijetnje i zveckanje oružjem duž dobro utvrđene granice nisu novina u ovom regionu, ali postoji zabrinutost da je trenutna situacija toliko napeta da bi i slučajni incident mogao da preraste u ozbiljni sukob nesagledivih posljedica.

Pošto je uputio toliko ozbiljnih upozorenja i prijetnji, Sjever bi se mogao osjetiti obaveznim da preduzme neke provokativne akcije, kažu stručnjaci. Neki predviđaju da će u tom smislu biti izvršene raketne probe ili upadi brodova u pogranične vode.

Južna Koreja poručila je ranije da će uzvratiti na bilo kakvu provokaciju iz Sjeverne Koreje.

"Ukoliko Sjevena Koreja izvede provokacije koje ugrožavaju živote i bezbjednost Južnokorejanaca, naša vojska će izvršiti snažnu i odlučnu odmazdu", poručio je Seul.

Vježba "Konačno rešenje" je godišnja, uglavnom kompjuterski simulirana vježba, ali u kojoj do 21. marta učestvuje 3.500 američkih vojnika i više od 10.000 južnokorejskih. Oko 28.500 američkih vojnika stacionirano je u Južnoj Koreji.

Ministarstvo vojske u Seulu kaže da se očekuje da Sjeverna Koreja i sama preduzme velike vojne vježbe ove nedjelje u kojima će učetvovati kopnena vojska, mornarica i vazdušne snage.

Pjongjang je pritom poručio da je drugi Korejski rat "neizbježan" i zaprijetio "preventivnim" nuklaernim udarima protiv Sjedinjenih Država i svih drugih agresora.

Stručnjaci kažu da Sjeverna Koreja ipak ne raspolaže raketama koje bi mogle da dobace nuklearne bombe od Sjedinjenih Država, mada su Japan i Južna Koreja u njihovom dometu.

Galerija

Bonus video: