Nujork bi uskoro mogao dobiti prvu gradonačelnicu

Bivša direktorka grupe za zaštitu prava LGBT populacije i deklarisana lezbijka, 46-godišnja Kvin je u gradskom savjetu od 1999, a na njegovom čelu je od 2006
1 komentar(a)
Kristin Kvin, Foto: Beta/AP
Kristin Kvin, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.03.2013. 08:04h

Njujork bi uskoro mogao dobiti prvu gradonačelnicu u istoriji ovog grada, piše „Gardijan“.

Kristin Kvin, favorit za nominaciju Demokratske partije za gradonačelnicu, potvrdila je juče kandidaturu putem Tvitera i poručila da će se boriti za što bolji položaj srednje i radničke klase.

Kvin može da računa na podršku gradonačelnika Majkla Blumberga, bivšeg republikanca a danas nezavisnog kandidata. Njenu bliskost sa gradonačelnikom Blumbergom kritikovalo je lijevo krilo Demokratske stranke, tvrdeći da je izdala principe kako bi napredovala u politici.

„Želim da Njujork i dalje bude mjesto u kojem će živjeti i rasti srednja klasa, kao i mjesto koje će pomoći radnoj klasi da pređe u srednju klasu“

Bivša direktorka grupe za zaštitu prava LGBT populacije i deklarisana lezbijka, 46-godišnja Kvin je u gradskom savjetu od 1999, a na njegovom čelu je od 2006. Prema rezultatima ankete sprovedene krajem prošlog mjeseca na Univerzitetu Kvinipiak, ona može računati na 37 odsto glasova demokratskih birača, dok njeni rivali mogu pojedinačano računati na ne više od 15 odsto.

Uprkos činjenici da u gradu ima više regiostrovanih demokrata u odnosu na republikance (6:1), to nije pomoglo kandidatima iz demokratskog tabora u trci za gradonačelnika od 1989. Štaviše, Kvin ima prednost u odnosu na vodećeg kandidata republikanske partije, bivšeg šefa gradskog saobraćaja Džozefa Lota.

„Želim da Njujork i dalje bude mjesto u kojem će živjeti i rasti srednja klasa, kao i mjesto koje će pomoći radnoj klasi da pređe u srednju klasu“, kazala je. „Neću da se žalim i tražim krivce. Moj cilj je da ispunimo obećanja“.

Bonus video: