Evo Morales: Čavesa su otrovali

Bolivijski predsjednik je ukazao da je Čaves bio "vojnik sa dobro fizičkom pripremom"
7 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2013. 19:16h

Evo Morales, predsjednik Bolivije i jedan od najbližih prijatelja preminulog predsjednika Venecuele Uga Čavesa, "skoro je siguran" da je Čaves bio otrovan.

"Naša braća - (vršilac predsjednika Venecuele Nikolas) Maduro i druge vlasti Venecuele - sprovešće detaljnu istragu, ali sam ja skoro siguran da je Čaves bio otrovan“, rekao je Morales u vladinoj palati u Sukreu, prenijela je agencija RIA Novosti.

Prema riječima Moralesa, čije je obraćanje prenio latinoamerički TV kanal Telesur, "imperija ima sve instrumente da planira aktivnosti za svrgavanje vlada, lidera, socijalnih pokreta, koji se protive kapitalizmu", ali kada ne uspiju da pobijede "imperija (...) preuzima zadatak da okonča život određenog lidera".

Bolivijski predsjednik je ukazao da je Čaves bio "vojnik sa dobro fizičkom pripremom", a njegova služba bezbjednosti je uvijek funkcionisala efikasno.

Morales je dodao da je moguće sumnjati da je trovanje bilo uzrok smrti i palestinskog lidera Jasera Arafata i heroja borbe za oslobođenje Latinske Amerike Simona Bolivara.

Ruska agencija navodi da je i Maduro u parlamentu poslije polaganja predsjedničke zakletve skrenuo pažnju da se "bolest Čavesa razvijala u čudnim okolnostima".

Čaves je preminuo u utorak 5. marta, u 58. godini u vojnoj bolnici u Karakasu gdje se vratio iz Havane gdje se liječio od raka nakon posljednje operacije decembra 2012. godine, podsjeća RIA Novosti.

Agencija Rojters navodi, pozivajući se na izvore, da je Čaves pao u komu dan prije smrti od respiratorne insuficijencije pošto se rak proširio na njegova pluća.

Britanska agencija navodi da je pravo stanje Čavesa bila jedna od najčuvanijih tajni na svijetu od kada mu je otkriven kancer juna 2011. godine.

Galerija

Bonus video: