Ne priznaju sankcije

Sjeverna Koreja nastavlja sa nuklearnim naoružavanjem

"Zbog američkog uticaja na Savjet bezbjednosti UN-a svijet će jasno vidjeti snagu DNR Koreje kao države koja ima nuklearno oružje i lansira satelite "
7 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2013. 12:19h

Sjeverna Koreja zvanično je odbacila rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva okončanje njenog programa razvoja nuklearnog oružja, najavljujući odupiranje međunarodnim sankcijama i nastavak nastojanja da postane nuklearna sila.

Savjet bezbjednosti 8. marta je jednoglasno nametnuo nove sankcije Sjevernoj Koreji, pooštravajući finansijska ograničenja i kontrolu prevoza zabranjenih tereta.

Kina, jedini veliki saveznik režima u Pjongjangu, želi da se sankcije u cjelosti sprovedu. Kako prenosi Rojters, sankcije su slične onima koje se primjenjuju protiv Irana, za koje zapadni zvaničnici kažu da su iznenađujuće uspješne.

Peta rezolucija od 2006. usmjerena na zaustavljanje razvoja nuklearnog i raketnog programa Sjeverne Koreje, podudara se sa velikom eskalacijom napetosti na Korejskom poluostrvu nakon treće nuklearne probe Pjongjanga, izvedene 12. februara.

Foto: Reuters

"DNR Koreja, kao što je to radila i u prošlosti, žestoko osuđuje i potpuno odbacuje "rezoluciju o sankcijama" protiv DNR Koreje koja je proizvod neprijateljske američke politike", navodi se u saopštenju ministarstva spoljnjih poslova Sjeverne Koreje.

"Svijet će jasno vidjeti snagu DNR Koreje kao države koja ima nuklearno oružje i lansira satelite zbog američkog uticaja na Savjet bezbjednosti UN-a i na donošenje rezolucije", dodaje se u saopštenju.

Sjedinjene Američke Države upozorile su Sjevernu Koreju da ništa neće postići ponavljajući prijetnje i provokativne akcije, već da će time samo prudubiti međunarodnu izolaciju.

Foto: Reuters

Sjeverna Koreja optužila je SAD da koristi vojne vježbe u Južnoj Koreji kao povod za nuklearni rat, zbog čega je objavila da ukida primirja sa Vašingtonom i Seulom, sa kojima su završena neprijateljstva u Korejskom ratu 1950-1953.

Dvije Koreje su tehnički i dalje u ratu, jer je njihov trogodišnji sukob završio primirjem, a ne formalnim mirovnim sporazumom.

Oružane snage Južne Koreje i SAD-a sprovode velike vojne vježbe do kraja marta. Sjeverna Koreja takođe priprema velike vojne vježbe, koje će se održavati u cijeloj zemlji.

Galerija

Preporučujemo za Vas