Ban Ki Mun želi diskusiju o podizanju optužnice protiv Asada

Generalni sekretar UN, vođen izvještajem Navi Pilar, predložio podizanju optužnice protiv predsjednika Sirije Bašara al Asada
7 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2013. 08:51h

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun izjavio je da želi diskusiju o podizanju optužnice protiv predsjednika Sirije Bašara al Asada.

U intervjuu bečkom nedjeljniku "Profil", on je kazao da su "ogromna kršenja ljudskih prava u Siriji" istog značaja kao i ratni zločini.

"Moja komesarka za ljudska prava Navi Pilaj je objasnila da će taj slučaj biti pred Međunarodnim kirivičnim sudom. I ja podržavam diskusiju na tu temu", rekao je Ban Ki Mun, dodajući da kršenja ljudskih prava u Siriji mogu biti tretirana kao ratni zločini i zločin protiv čovječnosti.

Generalni sekretar UN je upozorio na naoružavanje pobunjenika iz zapadnih zemalja.

"Ako oružje dospije u ruke strana u konfliktu, produžava se samo vojna konfrontacija i to vodi samo ka većim sukobima i još većem broju žrtava", objasnio je Ban Ki Mun.

Najnoviju provokaciju sjevernokorejskog režima Ban je osudio, ocijenivši da je "potpuno neprihvatljiva".

"Rukovodstvo u Pjengjangu trebalo bi bolje da se brine o boljitku za sopstveno stanovništvo i ima u vidu ozbiljne ekonomske probleme", istakao je Ban Ki Mun, nekadašnji šef diplomatije Južne Koreje.

Zatišje oko sela Džamla, muguće oslobađanje mirovnjaka

Zatišje u sirijskoj oblasti u kojoj su pobunjenici zarobili pripadnike mirovnih snaga otvara mogućnost da oni budu oslobođeni, rekao je danas predstavnik nevladine Opservatorije za ljudska prava.

Prema riječima Ramija Abdul-Rahmana, pobunjenici su možda odustali od zahtjeva da se sirijske snage povuku iz sela Džamla, kilometar od Golanske visoravni koja je pod kontrolom Izraela.

Pobunjenici su poručili da mirovnjaci neće biti oslobođeni dok se snage režima predsjednika Bašara el Asada ne povuku iz Džamle.

Abdul-Rahman je naveo da ima informacije iz tog sela i okoline da danas nije bilo granatiranja.

Pobunjenici su u srijedu presreli konvoj na sirijsko-izraelskoj granici i zarobili 21 pripadnika snaga UN koji su bili na uobičajenoj misiji. Šef mirovnih snaga UN Erve Landsu izjavio je juče da postoji mogućnost za prekid vatre u Siriji, koji bi omogućio oslobađanje mirovnjaka.

Galerija

Bonus video: