Gorbačov kritikuje Putina

Novi zakoni u Rusiji predstavljaju napad na prava građana, ocenjuje bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov. Kaže da je zaprepašćen brojem kontroverznih zakona koji su usvojeni od povratka Vladimira Putina u Kremlj
5 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2013. 13:46h

Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov kritikovao je nove zakone usvojene u Rusiji, rekavši da oni predstavljaju "napad na prava građana", i poručio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu "da se ne plaši svog sopstvenog naroda".

Gorbačov je izjavio da je bio "zaprepašćen" brojem kontroverznih zakona koji su usvojeni u Rusiji od Putinovog povratka u Kremlj.

"Glavna karakteristika svih tih zakona je napad na prava građana. Za ime Boga, ne treba da se plašiš svog sopstvenog naroda. Ono što ljudi hoće i očekuju od svog predsjednika jeste da vodi otvoren i direktan dijalog sa njima. To ne bi trebalo da ga vrijeđa, već treba da pokuša da izvuče Rusiju iz teške situacije u kojoj se nalazi", rekao je Gorbačov.

Novim zakonima su predviđene kazne za organizovanje protesta bez dozvole, strože kazne za klevetu, proširivanje definicije izdaje i razna ograničenja za internet sajtove.

Takođe, u intervjuu za BBC Gobačov je kritikovao Putinov uži krug saradnika, ocijenivši da je pun "lopova i korumpiranih zvaničnika".

"U njegovom najbližem okruženju ima toliko mnogo lopova i korumpiranih zvaničnika. Ako se stvari ne promijene, Rusija će nastaviti da pluta kao parče leda po Arktiku", naveo je bivši sovjetski lider.

Gorbačov je primijetio i da Putin, koji je jednom prilikom rekao da "Gorbačovu treba odsjeći jezik" jer "ponekad gubi živce".

"Imam osjećaj da je vrlo napet i da mu je dosadno. Tu nešto nije u redu. Mislim da bi trebalo da promijeni stil i da se prilagodi režimu", zaključio je Gorbačov.

Bonus video: