Asad: Pobijedili smo

"Zavjera protiv Sirije se približava kraju", piše prosirijski list “Al Ahbar”, prenoseći izjavu neimenovanog političara koji je razgovarao s Asadom
2 komentar(a)
Ažurirano: 05.03.2013. 10:39h

Predsjednik Bašar el Asad izjavio je da je Sirija izvojevala pobjedu u borbi protiv pobunjenika koji nastoje da svrgnu režim, komentari su objavljeni danas u libanskim medijima.

"Zavjera protiv Sirije se približava kraju", piše prosirijski list “Al Ahbar”, prenoseći izjavu neimenovanog političara koji je razgovarao s Asadom u sirijskoj prijestonici Damasku.

Taj arapski zvaničnik koji je posjetio Damask, kaže da mu je Asad rekao da opozicija "igra igru da preživi", prenio je AFP.

"Značajni uspjesi su učinjeni, čiji je strateški značaj jasan čak i onima u regionu i ostatku svijeta koji prave beskorisne planove protiv sirijske bezbjednosti", dodao je Asad.

Političari su kazali da je Asad veoma zadovoljan razvojem vojne situacije u zemlji i da smatra da su kontradiktorne izjave opozicionih grupa u izbjeglištvu dokaz njihovog neuspjeha.

Asadova vlada je, navodi francuska agencija, često isticala da je pobuna, koja je počela u Siriji u martu 2011. godine, zavjera protiv zemlje potpomognuta iz inostranstva.

Irački islamisti pobili sirijske vojnike

Najmanje 40 sirijskih vojnika, koji su nakratko potražili utočište u Iraku, iz zasjede je ubila, za sada, neidentifikovana oružana grupa, dok su pod pratnjom iračke vojske, pokušavali da se vrate u Siriju. Ubijeno i najmanje sedam Iračana.

Oko 50 vojnika, iračkih i sirijskih, ubijeno je u koordinisanom napadu za sada neidentifikovane grupe, koja je u zasjedi sačekala konvoj koji je prevozio Sirijce koji su, nakratko, utočište od bitaka potražili u Iraku.

Napad je izveden istovremeno sa sirijske i iračke strane granice, a sve oči uprte su u neku od brojnih grupa radikalnih islamista, koji se već mjesecima bore na strani sirijskih ustanika.

Iračke snage bezbjednosti su, odmah po napadu, u taj region uputile pojačanja u pokušaju da spriječe da se sukobi iz Sirije prenesu na teritoriju te države, koja je na jedvite jade uspjela da donekle zauzda talas nasilja, koji je uslijedio poslije američke invazije 2003. godine.

Najveći problem, kao i u prošlosti, predstavljaju najradikalniji među iračkim sunitima, poput Fronta Al Nusri.

Irački premijer Nuri al Maliki navukao je prošle sedmice gnjev radikalnih islamista, kada je upozorio da bi pobjeda pobunjenika napravila pravi haos u regionu i podstakla novi talas nasilja u Iraku.

Galerija

Bonus video: