Egipat: Port Said ključa

Četvoro ljudi, uključujući dva policajca, poginulo u neredima u egipatskom gradu Port Saidu. Demonstranti bacali molotovljeve koktele na policiju
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.03.2013. 10:58h

U toku noći četvoro ljudi, uključujući dva policajca, ubijeno je u sukobima između policije i demostranata u egipatskm gradu Port Saidu, na Sueckom kanalu, saopštilo je egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

U sukobima koji su počeli u nedjelju, nakon što su vlasti te zemlje odlučile da premjeste zatvorenike koji čekaju presudu zbog učešća u prošlogodišnjim nemirima s tragičnim posljedicama na jednoj fudbalskoj utakmici, takođe je povrijeđeno najmanje 420 ljudi, prenijela je agencija Frans pres.

Dvojica policajaca su usmrćena pucnjima u glavu i vrat, izjavio je jedan zvaničnik Ministarstva.

Iz službe bezbjednosti su ranije saopštili da su demostranti bacali kamenice i molotovljeve koktele na jednu policijsku stanicu u Port Saidu, zahvaćenim generalnim štrajkom koji je ušao u treću nedjelju, na šta je policija odgovorila bacanjem suzavca.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je navelo da je odlučilo da premjesti zatvorenike iz Port Saida, uključujući preostalih 39 optuženih za krvave nerede na fudbalskoj utakmici u februaru prošle godine, kako bi se izbjegli nemiri.

Sudska presuda za tih 39 optuženih se očekuje sljedeće subote, pošto je u januaru 21 učesnik tih nereda dobio smrtnu kaznu, što je izazvalo žestoke sukobe u kojima je ubijeno najmanje 40 ljudi.

Stanovnici Port Saida i drugih gradova na Sueckom kanalu već odavno se žale da ih Kairo marginalizuje.

U prošlogodišnjim neredima na toj fudbalskoj utakmici poginulo je 74 ljudi, uglavnom navijača gostujućeg tima iz Kaira, što je pojačalo izolaciju Port Saida, tvrde žitelji tog grada.

Galerija

Bonus video: