Ljekari vjeruju da je dvogodišnja djevojčica izliječena od HIV-a

Djevojčica iz američke države Misisipi, koja je zaražena preko majke koja je HIV pozitivna, već godinu dana nije na terapiji i nema znakova infekcije
5 komentar(a)
HIV, SIDA, Foto: Ilustracija
HIV, SIDA, Foto: Ilustracija
Ažurirano: 04.03.2013. 09:04h

Naučnici su danas objavili da su prvi put uspjeli da izliječe bebu rođenu sa virusom HIV, koji izaziva sidu, što bi moglo biti izuzetno važno za usješnije liječenje beba inficiranih na porođaju.

Oni, međutim, ističu da se radi o "o funkcionalnom," a ne potpunom izliječenju, što je bitna razlika, jer virus kod bebe nije totalno iskorijenjen, ali je smanjen na toliko mali nivo da organizam može da ga kontroliše bez potrebe za standardnom terapijom ljekovima.

Jedini pacijent koji je potpuno izliječen od side u svijetu je takozvani "berlinski pacijent", Amerikanac Timoti Braun.

Smatra se da je on izliječen od HIV-a i leukemije pet godina pošto mu presađena koštana srž od davaoca koji je prirodno otporan na HIV, što je velika rijetkost. Transplantacija mu je urađena zbog leukemije.

Ali u slučaju bebe, djevojčica kao terapiju nije dobila ništa invazivnije ni složenije od običnih antivirusnih ljekova. Razlika je bila jedino u dozi i vremenu: terapija je započeta manje od 30 sati poslije njenog rođenja.

Takva vrsta agresivnog liječenja je vjerovatno dovela do "funkcionalnog izliječenja", rekli su istraživači u nedjelju na 20. godišnjoj Konferenciji o retrovirusima i oportunističkim infekcijama u Atlanti.

Ono što istraživači zovu uspavanim ćelijama inficiranim HIV-om često se ponovo aktiviraju u roku od nekoliko nedjelja poslije prekidanja antivirusne terapije, pa zaražene osobe moraju da piju ljekove do kraja života da bolest ne bi napredovala.

"Brza antivirusna terapija kod novorođenčadi koja počne nekoliko dana poslije inficiranja može pomoći bebi da se izbori sa virusom bez liječenja do kraja života sprječavanjem formiranja uspavanih inficiranih ćelija", izjavila je Debora Perso sa dječje klinike “Džons Hopkins” u Baltimoru, prenio je AFP.

HIV je na bebu prenijela zaražena majka prilikom porođaja, a njeno liječenje terapijskim dozama antivirusnih ljekova je počelo još prije nego što su stigli rezultati njenog testa na HIV koji je bio pozitivan.

Uobičajena procedura je da se rizičnim novorođenim bebama daju male doze antivirusnih ljekova dok rezultati testa na HIV ne stignu, a tada bebe već ima šest nedjelja.

Bonus video: