Novo suđenje Mubaraku počinje 13. aprila

Sud u Kairu je u januaru Mubaraku dozvolio novo suđenje pošto je u prvom osuđen na doživotni zavtor
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.03.2013. 18:42h

Egipatski Apelacioni sud odredio je 13. april kao datum početka novog suđenja svom bivšem predsjedniku države Hosniju Mubaraku, bivšem ministru unutrašnjih poslova i pomoćnicima zbog izdavanja naredbe o ubijanju demonstranata.

Mubarak se nalazi u vojnoj bolnici. Sud u Kairu mu je u januaru dozvolio novo suđenje pošto je u prvom osuđen na doživotni zavtor zbog toga što su snage bezbjednosti ubijale demonstrante početkom 2011. kako bi suzbile pobunu protiv njega, navodi Rojters.

"Samir Abu el Mati, direktor Apelacionog suda, odredio je 13. april kao datum za početak novog suđenja bivšem predsjedniku Hosniju Mubaraku, njegovim sinovima Gamalu i Alai, ministru unutrašnjih poslova i šestorici visokih pomoćnika zbog optužbi za ubijanje demonstranata tokom revolucije koja je počela 25. januara 2011", objavila je državna agencija MENA.

Mubarak (84) je demonstracijama sa vlasti zbačen u februaru 2011, poslije 30 godina provedenih na vlasti, i bio je prvi arapski vladar koji je optužen u svojoj zemlji.

Bonus video: