Taksista pogrešno parkiranje platio životom

Taksista iz Mozambika Mida Masija nepropisno se parkirao u Južnoj Africi, zbog čega su ga napali policajci, stavili mu lisice i vezali za kombi koji ga je vukao do policijske stanice
1 komentar(a)
Ažurirano: 01.03.2013. 15:52h

U Južnoj Africi suspendovano je osam policajaca optuženih da su takstistu iz Mozambika vukli zakačenog za policijsko vozilo i tako ga ubili, a cio slučaj naišao je i na međunarodnu osudu.

Komesar policije Rija Fijega rekla je da je osam policajaca razdužilo pištolje i da su suspendovani zbog potpuno neprihvatljivog ponašanja, s tim što je šef njihove stanice sklonjen sa tog mjesta do okončanja istrage, prenio je AFP.

Kamerom je zabilježeno kako je 27-godišnji taksista iz Mozambika Mido Masija maltretiran, kako su mu stavljene licice i kako je zakačen i vučen policijskim vozilom ulicama do policijske stanice u istočnom dijelu Johanesburga. Dva sata poslije toga, on je umro u pritvoru.

Kako navode mediji u Južnoj Africi, Masija se parkirao na nedozvoljenom mjestu i policija ga je uhapsila zbog toga što je ometao saobraćaj, a potom su mu vezali ruke za kombi i vukli ga ulicama grada 400 metara do stanice.

Obdukcijom je utvrđeno da je uzrok smrti povređivanje glave i unutrašnje povrede.

Na internetu se pojavio šokantan snimak na kojem se vidi kako južnoafricki policajci vezuju lisicama čovjeka za kombi i vuku ga kroz ulice. Na snimku se vidi kako se policija bori da savlada čovjeka i na kraju ga vezuje za vozilo. Zavezani čovjek je pokušavao da ostane na nogama, dok je policijski kombi ubrzavao.

Policajci su izjavili da su oni htjeli da prevezu Masiju do policijske stanice, jer je remetio saobraćaj, ali da ne znaju od čega je i kako je zatvorenik umro.

Prema riječima anonimnih svjedoka, Masija je ušao u raspravu sa policijom koja je u jednom trenutku počela da ga tuče. Zavezali su ga za kombi, zalupili vrata o njegovo lice i tako krvavog počeli da ga vuku po ulici.

Izbezumljena porodica preminulog taksiste je rekla da se on samo raspravljao sa policijom oko navodno nepropisnog parkiranja. Takođe jedan anonimni zatvorenik je ispricao južnoafričkim novinama "Dejli san" da je vidio kako je Masija brutalno pretučen na smrt u zatvorskoj ćeliji.

Policija u Južnafričkoj republici je poznata po brutalnim metodama rada i po velikom broju prijava za zloupotrebu položaja.

Zbog smrti Masije, između Južne Afrike i Mozambika došlo je do diplomatskog incidenta, a vlada Mozambika je saopštila da je zaprepašćena onime što se dogodilo.

"Veoma je žalosno što je jedan život izgubljen na takav način", rekao je ministar spoljnjih poslova Mozambika Oldemiro Baloi novinarima u glavnom gradu Maputu.

"Ovo je potpuno neprihvatljivo bilo da cio slučaj posmatramo sa stanovišta ljudskosti bilo odnosa dviju zemalja", rekao je Baloi.

Galerija

Bonus video: