Bangladeš: 42 osobe stradale tokom protesta

Presuda Sajediju izvela je pristalice Džamat-e-Islamija na ulice. Oni su se sukobili sa policijom, napadali vladine objekte i skidali šine sa pruga u nekim djelovima zemlje
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.03.2013. 09:08h

Najmanje 42 čovjeka su poginula u Bangladešu, u protestima koji su potaknuti izricanjem smrtne kazne Delvaru Hosainu Sejediju, lideru islamističke stranke Džamat-e- Islami, zbog zločina počinjenih u ratu za nezavisnost te zemlje, saopštila je danas policija.

Sajedi (73) je juče osuđen na smrt zbog masovnih ubistava, silovanja i drugih zločina počinjenih u devetomjeseccnom ratu iz 1971. godine kojim se Bangladeš odvojio od Pakistana. U vrijeme kada je, prema optužnici, počinio zločine, bio je vjeroučitelj.

Presuda Sajediju izvela je pristalice Džamat-e-Islamija na ulice. Oni su se sukobili sa policijom, napadali vladine objekte i skidali šine sa pruga u nekim djelovima zemlje. Demonstranti su takođe zapalili desetak kuća pristalica vlade u Daki. Policija je na napade odgovorila suzavcem, ali i vatrenim oružjem. Prema njenim podacima, u neredima je poginulo 42 ljudi uključujući šest policajaca.

Sajediju se sudilo pred specijalnim tribunalom za zločine u ratu za nezavisnost pred kojim su već osuđena dva visoka zvaničnika Džamat-e-Islamija. Jedan od njih takođe je dobio smrtnu kaznu. Dzzamat-e-Islami bio je protiv nezavisnosti Bangladeša ali demantuje umiješanost u bilo kakve zločine.

Snage bezbjednosti Bangladša su na visokom nivou pripravnosti, a širom zemlje su razmještene dodatne trupe, jer pristalice Džamat-e-Islamija planiraju za danas dodatne demonstracije.

Partija Džamat-e-Islami je pozvala pristalice da dođu u džamije i mole se za poginule u neredima, a vlasti Bangladeša se pribojavaju da bi se to moglo pretvoriti u nove demonstracije.

Galerija

Bonus video: