U Kataru, zbog pjesme, pjesnik dobio 15 godina robije

Mohammed al-Ajami, katarski pjesnik, osuđen je zbog pjesme na 15 godina zatvora iako je maksimalna kazna za ovakva djela u Kataru 5 godina
65 pregleda 1 komentar(a)
Mohammed al-Ajami, zatvoreni katarski pjesnik, Foto: SANA
Mohammed al-Ajami, zatvoreni katarski pjesnik, Foto: SANA
Ažurirano: 28.02.2013. 20:40h

Katarski pjesnik Mohamed al-Ajami dobio je 15 godina zatvora zbog pjesme za koju tužitelji tvrde da "vrijeđa katarsko vođstvo". Iako zvuči nevjerovatno, robija od 15 godina je zapravo preinačena kazna nakon što je uložena žalba, prva kazna koja je određena još prošle godine bila je doživotni zatvor.

Ajami je uhapšen u novembru 2011. nakon što je objavljena njegova pjesma "Pjesma Jasmina", koja je kritikovala arapske vlasti širom Persijskog zaliva nakon što je počelo nasilno gušenje protesta. U jasnoj referenci na Katar, gdje se nalazi jedna od većih američkih vojnih baza.

Njegov advokat, Mohamed Nedžib al-Naimi - bivši katarski ministar pravosuđa, potvrdio je da njegov klijent Ajami nikada nije "javno recitovao spornu pjesmu" i da ju je pročitao samo "u svom stanu u Kairu". Nakon nove odluke suda ove nedjelje, Naimi je istakao da je očito da je sud - kao i prošle godine - ispolitizovan pa je odluka donijeta iza zatvorenih vrata, a optuženom Ajamiju nisu dali priliku da se brani. Advokat Naimi dalje ističe da je maksimalna kazna za ovakav prestup 5 godina.

Oglasila se i organizacija "Amnesty International", njeni aktivisti su pozvali Katar da pusti Ajamija na slobodu. "Nije bitno da li se radi o jednom danu, 15 godina ili doživotnoj kazni. Ovo je očito kršenje ljudskih prava", istakao je Sandživ Beri, direktor "Amnesty International"-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

U oktobru 2012. organizacija za zaštitu ljudskih sloboda, "Human Rights Watch", je istakla da je suđenje Ajamiju zbog njegove pjesme pokazatelj dvostrukih mjerila zvanične Dohe kada je riječ o propagiranju slobode govora.

Bonus video: