U Maliju ubijen jedan od vođa sjevernoafričke Al Kaide

Islamske ekstremiste, na sjeveru Malija u Sahari, opkolile francuske trupe. U borbama u proteklih desetak dana ubijeno 40 islamista, među njima i Abou Zeid
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2013. 21:21h

Francuske vojne snage u Maliju su ubile Abdelhamida Aboua Zeida, jednog od najozloglašenijih vođa sjevernoafričkog krila Al Kaide (AQIM), tokom današnjih vojnih operacije protiv islamističkih boraca na brdovitom sjeveru Malija, javila je danas alžirska televizija "Ennahar".

Abou Zeid je bio među 40 militanata ubijenih prije tri dana u podnožju planina "Adrar des Ifoghas" blizu granice s Alžirom, javila je tv kuća "Ennahar" koja je dobro povezana s alžirskim službama bezbjednosti.

Francuski i vojnici iz Čada na tom području progone preostale pobunjenike nakon munjevite vojne kampanje koja ih je istjerala sa sjevera Malija. Portparol kabineta francuskog predsjednika nije želio da komentariše ovu vijest. Alžirska vlada, zvaničnici Malija i Čada nisu mogli da potvrde smrt Abou Zeida.

Abou Zeid, koji se smatra jednim od najokrutnijih vođa AQIM-a (afričko krilo Al Kaide), bivši je alžirski krijumčar koji je postao džihadista i vjeruje se da on stoji iza otmica više od 20 državljana zapadnih zemalja na području Sahare u posljednjih pet godina od čega je AQIM-u, od otkupnina, zaradila milione dolara.

Vjeruje se da je on pogubio Britanca Edvina Dajera 2009. godine i 78-godišnjeg Francuza Mišela Žermanoa 2010. godine.

Nakon što je labavi savez islamističkih grupa zauzeo sjever Malija u aprilu prošle godine Abou Zeid je preuzeo kontrolu nad drevnim trgovačkim gradom Timbuktuom gdje je uveo najradikalnije oblike šerijatskog zakona i uništio stara sufijska svetilišta.

Stanovnici Timbuktua kažu da je pobjegao iz grada prije nego što su ga zauzele snage pod francuskim vođstvom i sa sobom u konvoju poveo nekoliko talaca iz zapadnih zemalja.

Francuske trupe opkoljavaju ekstremiste na sjeveru Malija

Francuske trupe opkoljavaju grupu islamskih ekstremista u pustinji Sahara, na sjeverositoku Malija.

Portparol francuske vojske naveo je da u operaciji učestvuje 1.200 francuskih vojnika, 800 iz Čada, a pomoć pružaju i malijske vojne trupe.

Prema njegovim riječima, francuski vojnici su u proteklih desetak dana ubili 40 islamskih ekstremista.

Francuska vojska smatra da je u istoj oblasti Sahare aktivan ogranak Al Kaide.

Ta organizacija bila je jedna od tri koje su deset mjeseci držale pod okupacijom sjever Malija.

Islamisti su se povukli na sjever Malija tek kad je francuska vojna intervencija započela 11. januara.

Galerija

Bonus video: