IZVJEŠTAJ EU

EU protiv širenja jevrejskih naselja

U izvještaju o stanju u Jerusalimu zemlje članice Evropske unije se pozivaju da finansijski blokiraju širenje izraelskih naselja u istočnom dijelu tog grada
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2013. 14:52h

Izgradnja izraelskih naselja u istočnom Jerusalimu predstavlja strategiju koja sprječava da ovaj grad postane prijestonica dvije države, navodi se u izvještaju EU, u kojem se članice pozivaju da blokiraju finansiranje svih aktivnosti koje doprinose ovoj izgradnji.

U "Izvještaju o Jerusalimu 2012", u čiji je sadržaj agencija Frans pres imala uvid, Brisel navodi da izgradnja jevrejskih naselja predstavlja "najveću opasnost po dvodržavno rješenje" problema između Izraela i Palestine.

U istom tekstu zemlje članice se pozivaju da obustave ili izbjegavaju sve finansijske investicije ili transakcije koje bi direktno ili indirektno mogle da budu uložene u izgradnju novih i postojećih izraelskih naselja.

U izvještaju, koji su sačinili šefovi misija EU u Jerusalimu i Ramali, navodi se da je izgradnja jevrejskih naselja u istočnom Jerusalimu "sistematična, smišljena i provokativna" i optužuje se Izrael da preduzima namjerne političke korake koji prijete da dvodržavno rješenje učine neostvarivim.

Portparol izraelskog ministarstva spoljnjih poslova Jigal Palmor odbacio je izvještaj EU ističući da on pokazuje da Evropljani nisu uspjeli u svojoj diplomatskoj misiji.

Odnosi Izraela i EU u posljednjih nekoliko mjeseci su napeti, otkako je Brisel oštro reagovao zbog izraelskih planova da izgradi još 5.000 stambenih jedinica u istočnom Jerusalimu.

EU je najveće uvozno i izvozno tržište za Izrael i na njemu se obavi trećina izraelskih trgovinskih transakcija.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim tokom šestodnevnog rata 1967, a kasnije ga je anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Izrael smatra Jerusalim svojom prijestonicom, ali i Palestinci žele da to bude glavni grad njihove države.

Palestinci i međunarodna zajednica smatraju da Izrael izgradnjom naselja u tom gradu krši međunarodno pravo.

Preporučujemo za Vas