IZVJEŠTAJ ZA 2017. GODINU

UN: Više od 10.000 djece ubijeno ili osakaćeno u oružanim sukobima širom svijeta

Više od 21.000 slučajeva kršenja prava djece zabilježeno je u 2017. godini, što je daleko više nego godinu dana ranije, a među tim slučajevima ima djece koja su bila žrtve silovanja, ali i djece koja su primorana da budu borci ili su izvodila napade na škole i bolnice
55 pregleda 0 komentar(a)
Žene i djeca, Jemen, Foto: Reuters
Žene i djeca, Jemen, Foto: Reuters
30.01.2019. 10:01h

Više od 10.000 djece je ubijeno ili osakaćeno u oružanim sukobima širom svijeta tokom prošle godine, navedeno je u novom izvještaju Ujedinjenih nacija (UN).

Više od 21.000 slučajeva kršenja prava djece zabilježeno je u 2017. godini, što je daleko više nego godinu dana ranije, a među tim slučajevima ima djece koja su bila žrtve silovanja, ali i djece koja su primorana da budu borci ili su izvodila napade na škole i bolnice, navedeno je u godišnjem izvještaju "Djeca i oružani sukobi" (Children and Armed Conflict). 

U sukobima u Jemenu ubijeno je ili je ranjeno više od 1.300 djece, a Ujedinjene nacije su okrivile arapsku koaliciju koja se uz podršku SAD bori u toj zemlji za najmanje polovinu tih žrtava.

Ta djeca su, kako je navedeno, bila žrtve vazdušnih i kopnenih napada Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata na pobunjenike Hute koji se protive međunarodno priznatoj vladi u Jemenu, prenijela je agencija AP.

Među žrtvama koje su obuhvaćene u izvještaju UN su i djeca-vojnici stari svega 11 godina koji se bore u građanskom ratu u Jemenu i drugim zemljama.

Predstavnica UN Virdžinija Gamba rekla je da ta djeca zaslužuju ista prava kao i svako drugo dijete i da dobiju šansu za oporavak.

U izvještaju je navedeno da se 10.000 od ukupno 21.000 slučajeva kršenja prava djece odnosi na ubistva ili sakaćenje djece, a najviše u Iraku, Mjanmaru, Centralnoafričkoj Republici, Kongu, Južnom Sudanu, Siriji i Jemenu.

UN navodi, pored ostalog, da je najmanje 1.036 djece držano u pritvoru u Iraku zbog optužbi za prijetnju po nacionalnu bezbjednost, uglavnom zbog navodne povezanosti sa ekstremističkom organizacijom Islamska država.