Raul Kastro najavio povlačenje za pet godina

Kastro je odbacio svaku ideju da bi Kuba u bliskoj budućnosti mogla napustiti socijalizam, rekavši da nije postao predsjednik da bi uništio kubanski sistem
1 komentar(a)
Raul Kastro, Migel Dijas - Kanel, Foto: Reuters
Raul Kastro, Migel Dijas - Kanel, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.02.2013. 08:34h

Raul Kastro, koji je ponovo izabran za predsjednika Kube, najavio je u inauguralnom govoru da će se povući poslije isteka mandata 2018. i potapšao Migela Dijasa-Kanela koji je izabran za potpredsjednika i viđen da bude Kastrov nasljednik.

Kastro (81) je rekao da namjerava da uvede ograničenje od najviše dva mandata i starosne granice za političke funkcije, uključujući predsjedničku, što bi bila velika promjena za zemlju kojom su od okončanja revolucije 1959. upravljali samo Kastro i prije njega njegov stariji brat Fidel (86).

Dijas-Kanel (52) se sada nalazi nadomak predsjedničke funkcije i postigao je više nego ijedan drugi kubanski zvaničnik koji nije direktno učestvovao u revoluciji.

"Ovo će biti moje posjlednji mandat", kazao je Kastro čvrstim glasom pošto mu je Narodna skupština povjerila drugi mandat.

"Naše najveće zadovoljstvo predstavlja smirenost i povjerenje koje osjećamo prenoseći odgovornost za dalju izgradnju socijalizma na nove generacije"

Kastro je, međutim, odbacio svaku ideju da bi Kuba u bliskoj budućnosti mogla napustiti socijalizam, rekavši da nije postao predsjednik da bi uništio kubanski sistem, prenosi AP.

"Nisam izabran za predsjednika da bih ponovo uveo kapitalizam na Kubi. Izabran sam da branim, očuvam i nastavim da usavršavam socijalizam, a ne da ga uništim", dodao je on.

Od kada je preuzeo vlast poslije povlačenja brata 2008, Kastro je uveo nekoliko važnih ekonomskih i socijalih reformi kojima je proširio privatnu imovinu

On je pohvalio Maćada Venturu i druge ostarjele revolucionare zbog toga što su ponudili ostavke da bi ustupili mjesto mlađim liderima.

"Njihova nesebičnost predstavlja konkretan dokaz istinskog revolucionarnog duha. To je srž generacije koja je sprovela ovu revoluciju", istakao je Kastro.

On je objasnio da izbor Dijasa-Kanela "predstavlja konačni korak u konfirugariji budućeg liderstava nacije kroz postepeni prenos ključnih funkcija na nove generacije".

"Naše najveće zadovoljstvo predstavlja smirenost i povjerenje koje osjećamo prenoseći odgovornost za dalju izgradnju socijalizma na nove generacije", zaključio je predsjednik.

Od kada je preuzeo vlast poslije povlačenja brata 2008, Kastro je uveo nekoliko važnih ekonomskih i socijalih reformi kojima je proširio privatnu imovinu, legalizovao tržište nekretina i ublažio omražene restrikcije na putovanja.

Međutim zemljom i dalje upravlja Komunistička partija i opozicija nije priznata zakonom.

Kastro je i ranije pominjao mogućnost ograničavanaja mandata, ali nikada do sada nije precizirao kada će se povući, a taj koncept tek treba da bude uvršten u kubanski ustav.

Bonus video: