Tajna kineska vojna jedinica "hakeriše" Amerikance?

U izvještaju firme "Mendient" navodi se da je Jedinica 61398 Narodne oslobodilačke armije Kine, stacionirana u Šangaju, najvjerovatnije pokretačka snaga za hakerske napade
1 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2013. 13:12h

Vjeruje se da jedna tajna kineska vojna jedinica stoji iza serije hakerskih napada na ustanove i firme u SAD, saopštila je američka kompanija za bezbjednost kompjutera, suprotno tvrdnjama kineske vlade da ni na koji način nije umiješana u takve operacije.

U izvještaju firme "Mendient" se navodi da je Jedinica 61398 Narodne oslobodilačke armije, stacionirana u Šangaju, najvjerovatnije pokretačka snaga za hakerske upade. "Mendient" je saopštio da vjeruje da je ta jedinica izvela "uspješne" napade na veliki broj privrednih firmi.

"Priroda rada 'Jedinice 61398' se u Kini smatra državnom tajnom, ipak, mi vjerujemo da je ona angažovana u štetnim 'operacijama u kompjuterskim mrežama'", navela je firma "Mendient" u izvještaju objavljenom u ponedjeljak u SAD.

"Vrijeme je da se prizna da je opasnost porijeklom iz Kine i mi želimo da odradimo svoj dio kako bi naoružali i pripremili bezbjednosne profesionalce da se efikasno nose s prijetnjom", kaže se u izvještaju.

Kinesko ministarstvo spoljnjih poslova danas je reklo da se njihova vlada odlučno suprostavlja hakerisanju i dodalo da sumnja u podatke koji su navedeni u izvještaju američke firme.

"Hakerski napadi su transnacionalni i anonimni po prirodi. Određivanje porijekla napada je krajnje teško. Mi ne znamo kako podaci iz takozvanog izvještaja mogu da se održe", rekao je predstavnik kineskog ministarstva Hong Lei.

"Proizvoljno kritikovanje bazirano na rudimentarnim podacima je neodgovorno, neprofesionalno i ne pomaže rješavanju problema", rekao je on.

Hong je citirao i kinesku studiju koja ukauzuje da Sjedinjene Države stoje iza hakerskih napada u Kini. "Od gore spomenutih hakerskih napada na internetu, napadi koji su preduzeti iz Sjedinjenih Država su na prvom mjestu", naveo je Hong

Kinesko ministarstvo vojske nije odmah odgovorilo na faksirano pitanje o izvještaju “Mendienta”, koje je uputila agencija Rojters.

Jedinica 61398 je smještena u novom dijelu Šangaja, Pudongu, koji predstavlja finansijski i bankarski centar i u kome radi možda na hiljade ljudi koji perfektno govore engleski i stručnjaci su za kompjuterske programe i rad na mrežama, navodi se u izvještaju.

"Mendient" kompanija tvrdi da je kineska jedinica ukrala "stotine terabajta podataka sa kompjutera najmanje 141 organizacija različitih industrija od početka 2006". Većina žrtava su iz Sjedinjenih Država, a manji broj njih se nalazi i u Kanadi i Britaniji. Ukradene informacije se kreću od detalja spajanja i kupovine firmi do imejl adresa rukovodilaca kompanija, kaže se u izvještaju.

Kineska vlada je dosljedno do sada negirala da je umiješana u takve aktivnosti. Američki stručnjaci, međutim, ne vjeruju u ova negiranja.

Informativni napadi su transnacionalni i anonimni po prirodi – napisalo je Ministarstvo odbrane u saopštenju.

Kineski mediji su tim povodom optužili SAD da raspiruju “strah od Kine” iz vlastitih interesa, navodeći da se one pozivaju na zaštitu nacionalne bezbednosti kao opravdanja za protekcionizam u trgovini i uvođenju trgovinskih sankcija.

"Amerika stavlja Kini etikete hakera, jednostavno se igra retorikom o “kineskoj opasnosti” u informatici kako bi zapravo pružila nova opravdanja za američku strategiju suzbijanja Kine" napisao je partijski list Ženmin Žibao.

Galerija

Bonus video: