Vlasti Jemena presrele brod iz Crne Gore: Tri presude za trgovinu vojnom opremom

Vlasti su saopštile da je brod došao iz Irana i da je oružje namijenjeno šiitskim pobunjenicima na sjeveru Jemena, što je Teheran demantovao
4 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2013. 19:24h

Sud u Jemenu osudio je danas trojicu albanskih mornara na po šest godina zatvora zbog trgovanja vojnom opremom, javili su sudski izvori.

Trojica Albanaca uhapšena su u decembru u luci Mukala zbog toga što je na njihovom brodu pronađen tovar od 179,5 tona municije i proglašeni su krivim za trgovanje vojnom opremom u Jemenu, dodali su izvori.

Brod koji je plovio pod zastavama Kenije i Moldavije došao je iz Crne Gore, rekli su izvori.

Brod koji je plovio pod zastavama Kenije i Moldavije došao je iz Crne Gore, rekli su izvori

Specijalni sud za pitanje terorizma u Mukali, glavnom gradu oblasti Hadramut, koji je sudio Albancima, takođe je odlučio da zaplijeni municiju i brod kojom je prevožena.

Osuđeni, čije je suđenje počelo u januaru, rekli su da će se žaliti na presudu. Oni su rekli da su pristali u Mukali, gdje su uhapšeni, samo da bi napunili gorivo.

Prema optužnici brod je skoro pet mjeseci bio usidren u međunarodnim vodama i u teritorijalnim vodama Jemena prije nego što je njegova posada uplovila u Mukalu da preda tovar "sumnjivim osobama ili nezakonitim grupama".

Ilustracija (Foto: Beta/AP)

Jemenske vlasti su odvojeno javile da su 23. januara presreli brod sa tovarom oružja u teritorijalnim vodama Jemena.

Oni su rekli da je brod došao iz Irana i da je oružje namijenjeno šiitskim pobunjenicima na sjeveru Jemena, što je Teheran demantovao.

Savjet bezbjednosti UN je u petak izrazio zabrinutost zbog izvještaja o isporuci oružja i novca Jemenu čiji je cilj da se "nanese šteta tranziciji" u zemlji gdje u narodnoj pobuni postignut odlazak predsjednika Alija Abdalaha Saleha, u februaru 2012. godine.

Bonus video: